Crețișoara – Planta pe care orice femeie trebuie să o aibă în casă

0
1340

crețișoaraCrețișoara – planta pe care orice femeie trebuie să o aibă în casă și să o folosească. Prezentarea plantei, proprietăți și acțiuni. Curiozități pe care, poate, nu le știai…

„Toată lumea știe cum să crească copiii, cu excepția persoanelor care îi au.” (J. O’Rourke)

Desigur, trebuie să percepem din citatul de mai sus toată ironia autorului, care le persiflează, de fapt, pe toate acele persoane care, deși nu au copii, au întotdeauna câte o părere, un sfat despre felul în care ar trebui să îi crești pe ai tăi. Chiar și cei care au copii, îi au pe ai lor, nu pe ai tăi, dacă mă înțelegi… Cred că vi s-a întâmplat, cu siguranță, să primiți nu unul, ci sute de sfaturi. De la vecini la rude, de la emisiunile de profil la cursurile de parenting, toți sunt foarte informați și „nu au cum să dea greș”. Partea bună a acestor păreri de outsider-i este că le poți bifa ca pilde. Experiențele altora nu pot fi decât instructive, câtă vreme nu bagă spaima-n tine.

Dar, ele nu se mulează perfect cu situația din familia ta, întrucât suntem diferiți, unici, fără seamăn, nu putem fi încadrați perfect în pattern-uri. Așadar, și reacțiile și atitudinile vor fi în consecință.

Dacă vrei să nu dai greș cu copilul tău, atât spun, nu mai mult, amintește-ți tot ce nu îți convenea ție când erai copil. Dacă felul în care se purtau părinții tăi nu îți era pe plac… ei bine, elimină acest tip de comportament cu copilul tău, pe principiul „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”. Nu e sfat, nici sugestie, era, așa, un gând… În rest, „există locuri în inimă despre care nici măcar nu știi că există până când nu iubești un copil.” (Anne Lamott)

Crețișoara – prezentarea plantei

Planta de astăzi a generat toată această introducere. Ea este „prietena femeilor”, „tămăduitoarea femeilor”, „floarea minune a femeilor”, „planta vindecătoare pentru femei”, ca să citez doar o parte din ce s-a titrat de-a lungul timpului. Crețișoara, căci despre ea e vorba, este acea plantă care echilibrează hormonal femeile, oferind, astfel, organismului sănătatea necesară dezvoltării armonioase a fetusului.

Enciclopedia plantelor medicinale, Larousse, descrie crețișoara (Alchemilla vulgaris) ca fiind „o plantă vivace mică (10 cm înălțime), foarte comună pe pășuni, mai ales la altitudine mare. Este nativă în toată emisfera nordică, sub numeroase forme înrudite. Frunzele ei verzi-albăstrui atrag privirile cu forma lor rotunjită, împărțită în lobi dințați cu nervuri principale care pornesc din centru. Tulpina are flori minuscule de culoare verde-gălbui.”

crețișoara 1

Cei mai cunoscuți compuși activi din crețișoară sunt: tanin, flavonoide, substanțe grase, rezine, fitosteroli, acid salicilic, saponine, săruri minerale, uleiuri volatile. În scop terapeutic se utilizează părțile aeriene ale plantei. Ele se recoltează după-amiaza, când roua s-a evaporat.

Citiți și Remedii relaxante din lavandă.

Proprietăți și acțiuni terapeutice

Frunzele de crețișoară pot fi consumate în stare crudă, dar și uscate, în diverse remedii naturiste cărora le conferă proprietăți:

 1. astringente
 2. diuretice
 3. antiinflamatoare
 4. sedative
 5. anticoagulante
 6. antidiareice
 7. antihemoroidale
 8. stomahice
 9. vulnerare
 10. cicatrizante
 11. cardiotonice
 12. tonice
 13. decongestive (ale ficatului)
 14. hemostatice

Crețișoara acționează benefic în cazuri de tulburări menstruale, favorizând debutul și reglarea menstruației și atenuând durerile și spasmele. Planta calmează indispozițiile femeilor aflate la menopauză, prevenind manifestarea acestora. Este remediul ideal pentru vindecarea posibilelor leziuni cauzate prin nașterea naturală și reface musculatura abdominală după naștere. Fortifică uterul, ajută la păstrarea sarcinii în cazul femeilor predispuse la avort spontan, are acțiune hemostatică în metroragie și hematurie.

Alte utilizări eficiente ale crețișoarei sunt în cazuri de: gastroenterită, dizenterie, diaree ușoară, balonare, congestie hepatică, diabet zaharat, anemie, avitaminoză, hemoragie internă, hemoroizi. Se folosește cu rezultate bune și în ameliorarea asteniei, a cefaleei, a oboselii psihice, a insomniei. Aplicată extern, pe răni sângerânde, reduce debitul sanguin și cicatrizează plăgile. De asemenea, se poate aplica local în caz de senzație de picioare grele. Cutanat, se folosește și în varice, acnee, înțepături de insecte, ulcerații, chiar cangrene incipiente, până la consultul de specialitate.

Mantia-doamnei – Remedii naturiste 

Crețișoara calmează durerea după extracția dentară. Pentru aftă, stomatită, gingivită, laringită, faringită sau dureri în gât, faceți gargară cu decoct – 100 g plantă uscată la 1 l de apă, fierbeți 2 minute și infuzați alte 10 minute. Această infuzie are efect și în afecțiunile enumerate.

Infuzie din crețișoară:

Se pun 20-30 g de plantă la 1 l de apă, se infuzează 15 minute și se strecoară. Se bea toată cantitatea, fracționată de 3-4 ori pe zi, înainte de venirea menstruației și pe toată durata perioadei delicate.

Citiți și Limba cerbului – Leac de la bătrâni pentru afecțiuni biliare.

Decoct din crețișoară:

Se fierb 40 g de plantă într-un litru de apă, lăsând să clocotească 10 minute. Se bea toată cantitatea de-a lungul zilei în caz de diaree. Pentru aceeași problemă se poate folosi tinctura, preparată din 100 g de plantă uscată la 500 ml de alcool de 30 de grade – se iau 30 de picături diluate în apă, de 3 ori pe zi.

Extern, se pot utiliza comprese cu decoct concentrat – 100 g la 1 l de apă – pentru plăgi, varice, conjunctivită, ten iritat sau acneic. De asemenea, sângerarea rănilor poate fi stopată cu cataplasme din frunze proaspete zdrobite.

Plante cu care se combină sinergic

Pentru combaterea atrofiei musculare la copii și vârstnici, amestecați părți egale de crețișoară, trei frați pătați și traista ciobanului – preparați infuzie. Puteți folosi crețișoara și împreună cu roiniță, sunătoare și coada șoricelului, pentru a trata tulburările amintite.

Curiozități despre crețișoară

Crețișoara se utiliza mai demult pentru tratarea fracturilor, ea fiind printre plantele recomandate de Andres Laguna, medic spaniol din secolul al XVI-lea. Preotul-erborist elvețian, Johann Kunzle, spunea la începutul sec. XX despre această plantă că este „panaceu al organismului feminin”.

„Alchimiștii culegeau din căușul fiecărei frunze o picătură de apă numită „apă celestă”. Este vorba despre o apă vegetală secretată de plantă, dar și de rouă sau chiar de apa de ploaie. În orice caz, era o apă foarte pură, de care aveau nevoie în activitatea lor. Aspectul amplu și elegant al frunzelor îi dă crețișoarei denumirea populară de „mantia-doamnei”.” (Enciclopedia plantelor medicinale, Larousse)

Mihaela Mușetescu

Citiți și Cresonul – Remediu naturist împotriva pistruilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.