Cresonul – Remediu naturist împotriva pistruilor

0
379

cresonul

Cresonul – Remediu naturist împotriva pistruilor. Prezentarea plantei. Substanțe componente. Proprietăți și afecțiuni în care este eficient.

Zilele noaste, alegerile noastre…

„Viața este minunată, ne dăm seama însă de asta doar când ea se retrage în vârful picioarelor, dar viața se gustă după pofta din fiecare zi.” (Marc Levy) Da, așa este, viața trebuie savurată, iar pofta de viață ar trebui să fie constantă. Chiar dacă sunt zile mai întunecate când noi „ne asortăm” cu vremea de afară, ceva trebuie să ne re-anime, ceva trebuie să ne stârnească interesul. Magia zilelor trăite cu adevărat trebuie să ne captiveze, iar noi, făcând în minte comparația cu toate clipele fericite, trebuie să alegem să fim fericiți. În lectura mea actuală am citit ideea că oamenii se pot schimba oricând, „dacă stilul tău de viață nu e cel cu care te-ai născut, ci unul pe care ți l-ai ales singur, atunci e posibil să alegi din nou”.

Într-adevăr e o chestiune de opțiune: aleg să mă bucur (oricât de mohorâți sunt cei din jur), aleg să fiu fericit (chiar dacă peste tot oamenii sunt preocupați și triști), aleg să spun glume, aleg să mă îmbrac frumos, aleg să mănânc sănătos… Alegi ce și cum vrei să fii. Nu vei putea controla totul, relațiile interpersonale au diverse fluctuații, dar vei decide pentru tine. În definitiv, nimeni nu merge cu pantofii tăi, ci doar tu însuți. Pune mâna pe prezent și modelează-l, fă-l să aibă calitățile și aspectul dorite de tine. Surprinde esențialul. „Să identifici fericirea când se află la picioarele tale, să ai curajul și hotărârea de a te apleca pentru a o lua în brațe… și a o păstra. Asta-i inteligența inimii.” (Marc Levy)

Impulsul ți-l poate da și planta de astăzi, un adevărat tonic pentru organism. Voi prezenta cresonul de grădină, numit și hreniță sau iarbă de piper.

Creson – descrierea plantei

Cresonul de grădină (Lepidium sativum) este o plantă aromatică, ce poate crește până la o jumătate de metru, cu frunze ovale și rotunde și flori albe sau roșii. Se dezvoltă în locuri umbroase, în soluri umede, bine afânate. Dacă doriți să o plantați în ghiveci trebuie să știți că începutul lunii martie este perioada favorabilă. Pentru ca frunzele să își păstreze proprietățile trebuie recoltate când planta are între 7 și 10 cm. Din aceeași familie cu cresonul face parte și condurul doamnei, planta ornamentală cu colorit viu din grădina bunicilor.

Citiți și Tarhon – 15 argumente să-l consumi.

Substanțe componente

Cresonul are vitamine și săruri minerale cu impact benefic asupra organismului. Acestea sunt: uleiuri carotenice, antioxidanți, vitaminele A, B1, B2, C, E, PP, săruri minerale de calciu, magneziu, potasiu, sulf, crom, mangan, iod.

Cresonul – proprietăți și afecțiuni în care este eficient

Savurând o mâncare iute cu această plantă sau bând suc de creson vă puteți bucura și de acțiunea sa binefăcătoare. În ce afecțiuni acționează? Iată 15 motive să-l introduci în alimentație!

 1. purifică sângele (detoxifiant)
 2. protejează sistemul osos
 3. boli ale sistemului digestiv
 4. epuizare fizică – echilibrează sistemul nervos
 5. protector renal și hepatic
 6. boli respiratorii
 7. este tonic
 8. anemie
 9. întărește țesuturile
 10. înfrumusețează pielea
 11. previne căderea părului
 12. întărește unghiile
 13. eczeme, erupții cutanate, ulcere ale pielii (antibacterian și cicatrizant)
 14. îmbunătățește vederea
 15. anti-cancer

Cresonul are proprietăți dezinfectante. Este și un bun diuretic, de aceea nu se recomandă consumul excesiv. În Franța, sucul de creson este folosit, de multă vreme, ca remediu naturist împotriva pistruilor și a petelor maronii cauzate de înaintarea în vârstă. Uleiul (hidrogenul) sulfurat din compoziția sa îl indică drept un bun calmant în bronșite și tuse. Pentru aceste maladii pulmonare se beau cca. 200 de grame de suc de creson, zilnic. (Notă: Pe timpul curei nu se consumă alimente fierbinți).

Sucul proaspăt de creson – terapie împotriva stresului

În perioada de stres sau lipsă de chef este o soluție inspirată să consumați suc proaspăt de creson. Celor cu probleme stomacale le este indicat să consume creson preparat termic (la abur sau fiert). Pentru un aport de fier, îl puteți adăuga în spanac. Planta este eficientă în caz de probleme urinare și constipație. Studii recente au dezvăluit importanța sa în ținerea sub control a diabetului deoarece scade nivelul de zahăr din sânge. Proprietățile tonice ale cresonului se vor evidenția dacă aveți probleme cu căderea părului, o frecție pe scalp, timp de 5 minute, ajutând la regenerarea acestuia. Siropul este recomandat în curele de denicotinizare, sprijinind totodată demersul celor ce vor să renunțe la fumat.

Dacă nu ați consumat încă această plantă aromatică trebuie să știți că ea are gust de piper, aromă iute, condimentată. Puteți prepara un fresh delicios din creson și morcov, cele două gusturi opuse combinându-se perfect. Cresonul intensifică aroma mâncărurilor: supe, friptură, ciuperci, legume trase la tigaie, salate, piureuri, sosuri, varză. Îl puteți presăra pe sandviș, merge bine cu ouă, brânză cottage, unt, iaurt. Din semințe de creson se poate obține o pastă asemănătoare muștarului, iar planta verde este ingredientul ce particularizează sosul verde Frankfurt.

Sănătate vă doresc!

Mihaela Mușetescu

Citiți și Să ne refacem energia cu ceaiuri și alimente de sezon!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.