Creierul uman: relație de interdependență cu limbile străine învățate în copilărie, apoi uitate

0
234

creierUn studiu efectuat cu ajutorul unor copii chinezi adoptați de câteva familii canadiene francofone reliefează efectele pe care creierul uman le are la auzul unor sunete și tonalități învățate încă din copilărie, dar uitate ulterior.

Rezultatele publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) au la bază importanța primilor ani din viață în dezvoltarea capacităților intelectuale ale individului.

Sprijiniți de copii chinezi adoptați de familii canadiene francofone, autorii studiilor, printre care și Lara Pierce, psiholog la Universitatea McGill din Montreal, încearcă să demonstreze că în creierul unui copil, expus la o vârstă fragedă auzului unor limbi străine, se produc numeroase schimbări. De pildă, el poate realiza reprezentări ale sunetelor auzite, chiar dacă nu se știa capacitatea de înmagazinare a informației pe care o are creierul, putând astfel memora pe termen lung.

Pentru a oferi răspunsul la această întrebare, cercetătorii au realizat un studiu cu 48 de fete, cu vârsta cuprinsă între 9-17 ani, care fuseseră expuse în primii ani ai copilăriei unor niveluri diferite de franceză și chineză.

Potrivit Mediafax, copiii au fost împărţiţi în trei sub-grupe şi au fost puşi să asculte înregistrări cu tonalităţi caracteristice limbii chineze, care nu există în franceză. Prima sub-grupă a fost alcătuită din fete născute şi crescute în familii francofone şi care nu au învăţat altă limbă. Din a doua sub-grupă făceau parte copii adoptaţi înainte de vârsta de trei ani de familii în care se vorbea doar franceza, care nu auziseră, nici nu vorbiseră vreodată chineză. A treia sub-grupă conţinea fete adoptate din China, care fuseseră expuse limbii franceze înainte de vârsta de trei ani şi care au continuat să vorbească chineză.

În timpul ascultării sunetelor de pe înregistrări s-au făcut analize RMN (imagistică prin rezonanţă magnetică) și s-a constatat că în cazul tuturor fetelor care au fost expuse de foarte tinere limbii chineze, indiferent dacă au continuat sau nu să vorbească această limbă, exista o regiune din creier activă, care nu se regăsea în cazul copiilor care au ascultat doar limba franceză.

„Reprezentările mentale create în creierul unui copil foarte mic de învăţarea unei limbi pot persista şi la maturitate, în ciuda pierderii capacităţii de a vorbi acea limbă”, au conchis autorii studiului.

Prin toate cele evidențiate mai sus, se poate arăta că organizarea creierului este foarte sensibilă la stimuli exteriori în primii ani ai vieţii care sunt esenţiali dezvoltării mentale, iar această perioadă optimă de învăţare corespunde unei perioade de foarte mare plasticitate a creierului, în timpul căreia stimulii din mediul exterior au un mare impact, au explicat savanţii.

Reprezentările lumii exterioare se formează și se stabilizează pe parcursul diminuării plasticității, întrucât cortexul  vizual poate primi stimuli de la ambii ochi în primele momente de dezvoltare, pentru a putea dobândi o vedere binoculară normal. Acest lucru se poate întâmpla într-un mod similar procesului prin care păsările dobândesc capacitatea de a cânta ca adulţi pe baza sunetele reţinute la puţin timp după naştere, concluzionează specialiștii.

Potrivit oamenilor de știință, în ce priveşte domeniul limbajului, primul an de viaţă pare să fie perioada optimă pentru dezvoltarea categoriilor de sunete ale limbii materne realizată printr-un proces de armonizare cu mediul extern.

Capacitatea de a distinge toate părțile sonore ale limbilor din lume o dobândesc micuții încă de la naștere; însă, expunerea unei singure limbi, crește progresiv sensibilitatea la sunete și tonalități specific în detrimental altor limbi.

Potrivit autorilor studiului, tot ceea ce am relatat mai sunt este „prima observare neuronală a ceea ce se întâmplă în creier în primele momente ale învăţării” şi a persistenţei efectelor.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.