Creierul poate fi antrenat să prefere o dietă sănătoasă

0
528
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Creierul poate fi antrenat să prefere o dietă sănătoasă
Creierul poate fi antrenat să prefere o dietă sănătoasă

Creierul poate fi antrenat să prefere o dietă sănătoasă

Creierul uman poate fi antrenat să prefere o dietă bazată pe alimente sănătoase, sărace în calorii, în detrimentul mâncărurilor de tip fast-food. Aceasta este concluzia unui studiu al cercetătorilor britanici.

Experții susțin că este posibilă crearea unei diete sănătoase care să poată anula dependenţa de alimente nesănătoase şi să crească preferinţa pentru o hrană benefică pentru organism. Anterior, specialiştii considerau că efectele unei alimentaţii nesănătoase prelungite asupra creierului, în termeni de dependenţă, sunt foarte greu de anulat, relatează Mediafax.

Circuitele cerebrale legate de dependenţă

“Nu ne începem viaţa cu o poftă de cartofi prăjiţi şi respingând din prima alimente precum pastele din făină integrală”, a spus autoarea studiului, Susan Roberts, profesor la Universitatea Tufts din Marea Britanie.

“Aceste preferinţe se instalează în timp, ca răspuns la alimentaţia constantă nesănătoasă”, a explicat Roberts.

Oamenii de ştiinţă au bănuit de mult timp că, odată create, circuitele cerebrale responsabile de dependenţa de alimentaţia nesănătoasă pot fi foarte greu sau imposibil de inversat, ceea ce le face pe persoanele cu probleme de greutate să ducă o viaţă în care se luptă să reziste tentaţiilor alimentare nesănătoase.

Creierul poate fi antrenat să prefere o dietă sănătoasă

Studiul, publicat în revista Nutrition & Diabetes, a fost realizat folosind sesiuni de rezonanţă magnetică nucleară asupra creierului, în special asupra zonei asociate cu mecanismul recompenselor, în cazul a 13 femei şi bărbaţi obezi şi supraponderali.

Opt dintre participanţi erau incluşi şi într-un program de scădere în greutate, conceput de cercetătorii de la Universitatea Tufts, iar ceilalţi cinci au fost folosiţi drept grup de control. Tuturor le-a fost scanat creierul prin rezonanţă magnetică nucleară, la începutul şi la sfârşitul perioadei de şase luni cât a durat studiul.

După cele şase luni, creierul celor implicaţi în programul de slăbire a prezentat schimbări în regiunile unde se află centrul recompenselor, asociat cu învăţarea şi cu dependenţele. Zona cerebrală în cauză a devenit mult mai sensibilă când venea vorba despre alimente sănătoase, sărace în calorii, în timp ce sensibilitatea la alimentele nesănătoase a scăzut.

Cheia menţinerii greutăţii sub control

“Programul de slăbire (creat de Universităţii Tufts, n.r.) este conceput special pentru a schimba modul în care oamenii reacţionează la diferite alimente, iar studiul nostru arată ca voluntarii care au participat la acest program au prezentat o dorinţă crescândă pentru o dietă sănătoasă şi o scădere a apetitului pentru alimente nesănătoase.

Combinarea acestor două efecte este, probabil, cheia menţinerii greutăţii sub control. Din tot ce ştim noi, este pentru prima dată când se demonstrează existenţa acestui mecanism reversibil”, a declarat Sai Krupa Das, profesor la Universitatea Tufts, implicat în cercetare.

Citește și:

Dieta victoriană, elimină rapid excesul de greutate într-un mod benefic pentru sănătate
Momente de referință din istoria universală – Dieta imperială de la Mainz
Dieta NASA: Ce mănâncă astronauţii trimişi în spaţiu | FOTO
Prima dietă din istoria omenirii, eficientă și astăzi

Ana Grama

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here