Creierul a fost numit cea mai complexă structura din univers, dar poate fi, de asemenea, și cea mai frumoasă. Un artist surprinde atât estetica cât și gradul de sofisticare al acestui organ mai enigmatic.
Greg Dunn a câștigat un doctorat în neuroștiințe înainte de a decide să devină un artist profesionist. Artistul a creat opere de artă în care a combinat arta japoneză minimalistă și creierul uman, într-o expozitie de mare gală, informează livescience.com.
Artistul a declaratc că „nu există nici o diferență între un tablou care înfățișează un tablou peisaj din natură și unul în care este reprezentat creierul”.
Coloane corticale – acumulări de neuroni conectați între ei. Artistul folosește imagini microscopice ca sursă de inspirație, dar pictează el înșuși neuronii. În pictură astistul a folosit pe lângă vopseluri și culori și aur.
Pictată pe suport de aur de două zeci și două de carate, imaginea reprezintă conexiunile care se formează între neuroni, cu toate că seamănă cu niște copăcei.
Dunn împreună cu un coleg, Brian Edwards, utilizează o tehnică numită microetching. Mai întâi el pictează neuronii cu mâna, apoi scanează pictura și utilizând un software de editare, îi ansamblează într-o imagine. La final cei doi, crează o imagine de înaltă rezoluție din linii hașurate; unghiurile acestora stabilesc modul în care lumina se va reflecta pe imagine.
Imaginea este inspirată de procesul de brainbow.
Aceasta este o tehnică din neuroștiintă. Cu ajutorul unei proteine fluorescente se colorează neuronii în testele pentru bolile neurodegenerative.
Celulele gliale și vasele de sânge. Celulele gliale au rolul de hrănire și susținere a neuronilor și de transmitere a impulsului nervos.
Poate cel mai frumos tablou, o secțiune din măduva spinării, realizată cu aur de doisprezece carate cerneluriși vopsele pe oțel inoxidabil.
Artistul spune că înspirația pentru aceste picturi i-a venit în timp ce studia neuronii Golgi pentru a obține diploma în neuroștiință. Din acel moment s-a hotărât să folosească structura creierului pentru a crea opere de artă.
Emanuela P.