Credință și știință. Forma de prezentare a universului

Cercetând miturile antice

0
380

 

Cercetând miturile antice

 Miturile antice și Sfintele noastre Scripturi, ne formează o imagine a universului diferită atât de fotografiile sondelor spațiale, cât și de proiecțiile fizicienilor moderni. În primul rând, aceștia uneau în schițele lor lumea spirituală și cea materială, încercând să creioneze un tablou integrator, cu Pământul ca o farfurie la mijloc, împărăția umbrelor dedesubt, astrele deasupra lui, pe o boltă, iar dincolo de ele împărăția zeilor și a fericiților acceptați în ea.

univÎn Perioada Renașterii, Nicolae Copernic poziționează pământul pe o orbită în jurul Soarelui, care devine centru al universului. La începutul secolului al XX-lea, calculele astronomilor indică planeta noastră și întregul sistem solar pe un braț spiralat secundar al Căii Lactee, la 10000 de ani lumină de centru ei. (foto)

univ2

Lumea spirituală nu se măsoară cu știința

Lumea spirituală, ca și întregul univers imaterial din lăuntrul omului, devin elemente pur subiective, care nu se măsoară cu mijloace științifice, sau nu intră în competența acestora. Rațiunea umană, cu puterile ei subordonate, dorința și motivația, scrutează doar materia, și riscul de atrofiere al simțurilor duhovnicești și al năzuințelor spirituale, la nivel personal și de colectivitate, își face din plin resimțite efectele. Omul contemporan însetează după spiritualitate, dar nu știe care îi este cel mai potrivită, de aceea îmbrățișează orice îi satisface nevoia intrinsecă. Ceea ce pentru spațiul de cultură iudeo-creștină este demonizare, pentru cel hindus reprezintă experiență de iluminare.

Forța gravitațională este ținută de Dumnezeu

Universul newtonian, infinit, pe care l-am putea vizualiza ca pe un cub fără limite în vreo direcție, punea anumite probleme. Stelele sale în număr infinit se atrăgeau unele pe altele conform celebrei legi a pătratului invers (forța este invers proporțională cu pătratul distanței), dar nu se putea stabili gravitația exactă a vreouneia. Dacă pe aceeași schemă ar fi limitat, s-ar prăbuși peste sine însuși din cauza forțelor gravitaționale.

În aceste condiții, pe 25 noiembrie 1915, Albert Einstein prezintă Academiei de Științe a Prusiei o nouă teorie a gravitației care să o depășească pe cea a lui Newton, Teoria generală a relativității. În cadrul acesteia, materia, spațiul, timpul, sunt legate în mod intim; prezența materiei face țesătura spațiu-timp să se curbeze, iar curbura spațiu-timp spune materiei cum să se miște (în ce stil și direcție).

Materia universului este distribuită uniform prin spațiu

El a făcut o serie de presupuneri simplificatoare, care să fie demonstrate și calculate exact ulterior. Prima, universul este omogen, adică la modul general, materia universului este distribuită uniform prin spațiu. A doua, universul este isotropic, adică arată la fel, are aceeași formă în toate direcțiile. La fel, vorbim de o afirmație generală, profitabilă științei și cercetării, la nivel micro lucrurile nu stau chiar așa, existând spațiu între planete și între galaxii.

Einstein dorea un univers finit, stabil astfel, lucru posibil acum prin curbură, mai ales dacă universul are o curbură pozitivă. Astfel, spațiul convex al unei sfere nu are granițe, muchii, și cineva poate călători în jurul ei și să ajungă în același loc.

univers2În spațiu curbat, cea mai scurtă distanță între două puncte se numește geodezică. Paralelele geodezice nu se întâlnesc în spațiu plat, se întâlnesc la sferă și se depărtează în spațiul curbat negativ. Einstein dorea și un univers stabil, și static, și veșnic, care arată la fel; de aceea, în 1917 a introdus constanta cosmologică, notată lambda (Λ), o forță de respingere care întinde spațiul, compensând forța de gravitație. Pentru a fi static universul, constanta este la o valoare unică, fixă. Ulterior renunță la ea pentru a nu strica frumusețea teoriei. Constanta se pare că e bună totuși, dar nu are o valoare anumită.

Willem de Sitter, în 1917, consideră că Λ are o valoare constantă pozitivă (nu fixă) și astăzi e de folos pentru a defini un univers în expansiune în care materia s-a dispersat așa subțire din cauza expansiunii. (Va urma)

Pr. George Chirița

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Credința și știința – O contradicție reală?

Credință și știință. Univers în expansiune?

Credință și știință. Expansiune da, început nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here