Luna si miracolul ei

Care este vechimea Lunii?

0
206

 

Care este vechimea Lunii?

Cand vine vorba despre Luna exista intotdeauna o doza de mister. Ea a fascinat dintotdeauna toate civilizatiile Globului si astfel de-a lungul timpului s-au adunat o serie de legende, superstitii si credinte. De fapt se spune ca daca n-ar fi existat Luna, viata pe planeta noastra ar fi avut alta directie. Imaginati-va lumea noastra ravasita de vanturi de forta unui uragan, cu temperaturi variind de la caldura inabusitoare la inghet. Imaginati-va ca ziua ar dura numai sase ore, intr-o lume in care ar putea evolua doar forme de viata primitive. Aceasta ar fi putut fi planeta noastra, daca Luna nu ar fi existat… Oare ?

  

Cand a avut loc primele aselenizari, au fost aduse pe Pamant mai multe roci de pe Lună. Intre 1969 și 1972 sase misiuni Apollo au adus pe Pamant 382 kg de roci lunare, mostre, pietricele, nisip și praf de pe suprafata Lunii. Roca adusă de Neil Armstrong are o vechime de 4,6 mi­liarde ani. De fapt, cam atat estimau savantii nostri vechimea Pamantului, si a intregului sistem solar. Dar la conferinţa asupra rezultatelor misiunilor Apollo, tinuta în 1974, oameni de stiinta de la NASA au comunicat aducerea pe Pamant a unor roci vechi de 5,3 miliarde ani. Cu 700 mili­oane ani mai vechi decat sistemul nostru solar!

 Ce spun oamenii de stiinta

Studiile realizate de oamenii de știință de la Universitatea din California, Los Angeles, demonstrează că Luna este mult mai bătrână decât s-a crezut anterior. În consecință, Luna s-a format în urmă cu 4,51 miliarde de ani și este cu sute de milioane de ani mai bătrână.

 Studiile demosntrează că planeta noastră s-a format în urmă cu 4,57 miliarde de ani. Imediat după acest eveniment, adică peste doar 600 de milioane de ani a apărut și Luna.

Descoperirea a fost posibilă datorită studierii zirconiului. Acestea sunt cele mai bune ceasuri ale naturii și conferă cu exactitate momentul în care o planetă sau un satelit s-a format.

Luna  are o foarte mare importanță în viața de pe Terra; influențele gravitaționale ale acesteia produc fluxul și refluxul mărilor și oceanelor și „alungirea” timpului (Luna provoacă un decalaj de 2 ms la fiecare 100 de ani).

Distanța orbitală curentă a Lunii, ce reprezintă în jur de treizeci de ori diametrul Pământului, cauzează asemănarea de mărime dintre Lună și Soare pe cer. De aceea, Soarele este acoperit aproape complet în timpul unei eclipse solare totale.

 

Ionela Moldovanu