Creștinii ortodocși pe rit vechi sărbătoresc Crăciunul la o diferență de treisprezece zile față de creștinii care se ghidează după calendarul gregorian. De exemplu, Biserica Ortodoxă Etiopiană și Biserica Ortodoxă Rusă sărbătoresc Crăciunul la 7 ianuarie, în timp ce Biserica Ortodoxă Armeană îl sărbătorește pe 6 ianuarie.
Din Betleem în Moscova și Atena, diferite comunități creștin-ortodox au celebrat zilele acestea Crăciunul, după data din vechiul calendar iulian, conform usnews.com/
Slujbă oficiată de un preot ortodox armean, cu prilejul Nașterii Domnului Iisus Hristos, în biserica Sfântul Sarkis din Damasc.
Națiune preponderent romană-catolică, în Filipine, data de 6 ianuarie este dedicată Celor Trei Regi, Melchior, Baltazar și Gașpar. Cu această ocazie, în cadrul unei ceremonii tradiționale, bărbați costumați ca cei Trei Regi, împart bomboane copiilor.
Gâște cu decorațiuni de Crăciun defilează nestingherite pe străzile din Madrid. Parada tradițională marchează ajunul Bobotezei, o sărbătoare creștină dedicată celor Trei Magi, care urmând steaua au adus daruri pruncului Iisus.
Potrivit tradiției, credincioșii creștin ortodocși macedoneni sărbătoresc Crăciunul după calendarul iulian, pe 07 ianuarie. Cu acest prilej aprind creangă de stejar, în speranța că aceasta le va aduce sănătate, noroc și bunăstare.
Lumânări sunt aprinse pentru a reprezenta lumina nașterii lui Hristos în Belgrad, Serbia. În aceste zile, creștinii se salută cu „Hristos s-a născut” la care se răspunde cu „Adevărat că s-a născut”
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual