Costumul lui Neil Armstrong, cu praf de Lună, va putea fi recondiţionat cu ajutorul a mii de donatori | FOTO

0
674
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

2012-08-25-neil_armstrongCostumul de astronaut al primului om care a păşit pe Lună va putea fi recondiţionat în toată splendoarea lui, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la primii paşi ai lui Neil Armstrong pe satelitul natural al Pământului. Acest lucru este posibil datorită succesului fenomenal al unei campanii de strângere de fonduri organizate pe internet.

La încheierea perioadei de participare financiară, contorul afişa 719.779 de dolari. Pentru proiectul “crowdfunding”, lansat de Smithsonian – care gestionează Muzeul aerului şi spaţiului din Washington – a fost o lovitură de maestru, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Cu aceşti bani, legendarul costum de astronaut – alb cu însemnele NASA şi misiunii Apollo 11 din 1969, cu steagul Americii pe mâneca stângă şi purtând praf de Lună – va putea fi expus publicului, fără riscul de a se deteriora.

Institutul are suficienţi bani şi pentru a recondiţiona un alt costum istoric, cel purtat de Alan Shepard – primul american care a călătorit în spaţiu, după sovieticul Iuri Gagarin.

Pe site-ul de finanţare colectivă Kickstarter, au donat bani 9.477 de persoane, în condiţiile în care institutul îşi propusese obiectivul de 500.000 de dolari când a lansat proiectul.

Neil-Armstrong-on-the-Moon-in-1969

“Costumul lui Armstrong este foarte fragil”, a explicat Lisa Young, responsabilă cu procesul de recondiţionare care ar urma să dureze trei ani. “Cauciucul a început să devină friabil, însă dublura din interior este cea mai fragilă”, a explicat ea.

Costumul argintiu de astronaut purtat de Shepard s-a degradat şi el după legendarul zbor în spaţiu din 1961 şi are nevoie la rândul său fie recondiţionat. Cele două costume vor fi expuse împreună într-o expoziţie prevăzută de muzeu în 2020. Intitulată ‘Destinaţie Lună’, expoziţia va prezenta progresele realizate în materie de articole vestimentare spaţiale.

În funcţie de generozitatea lor, donatorii vor fi recompensaţi cu cadouri sau o vizită la atelierul de recondiţionare. Încurajat de acest succes, muzeul intenţionează pe viitor să recurgă la “crowdfunding” pentru a finanţa şi alte proiecte.

“Smithsonian National Air and Space Museum” reuneşte cea mai mare colecţie din lume de avioane, elicoptere, rachete şi alte vehicule spaţiale.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here