Tot mai mulți copii au coșmaruri din cauza televizorului și a calculatorului

0
188
coșmaruri Există mai multe motive pentru care un copil poate să aibă tulburări de somn, coșmaruri, frică de a dormi singur și pe întuneric etc.

Dar dacă de pildă, un copil nu are parte de sperieturi, iar climatul vieții de familie este liniștit, atunci ar trebui să se ia în atenție principalul factor de rist în apariția acestor probleme  în zilele noastre: vizionarea programelor TV și jocurile pe calculator.

Foarte mulți copii suferă astăzi de una sau mai multe probleme semnalate de terțe persoane.  Unii consideră că e o chestiune de moment și aceste disfuncții  o să treacă de la sine.

E adevărat, s-ar putea ca aceste semne exterioare să dispară, dar aceasta nu înseamnă și vindecarea.

Tulburările, mai cu seamă cele psihice, pot trece în stadii superioare de manifestare, rămânând ascunse până când erup din nou, cu mai multă agresivitate decât la început.

Faptul că impactul cu media eletronică – TV ori PC – este unul din factorii semnificativi pentru tulburările de somn și chiar alte tulburări mentale ar putea fi intuit de fiecare dintre noi în baza unor mici observații.

Însă, cine mai are vreme să-și urmărească copiii și să tragă concluzii pe baza celor constatate?

Dar dacă nouă ne e greu să investigăm singuri, pentru a lua măsuri în vederea asigurării sănătății copiilor noștri, trebuie ținut seama măcar de rezultatele cercetătorilor în domeniu.

Spre exemplu, într-o mulțime de studii este pusă în evidență legătura strânsă existentă între vizionarea TV și tulburările de somn.

În SUA s-a constatat, că la cel puțin 8, 8% dintre copii, părinții remarcă săptămânal coșmaruri legate de ceea ce au văzut la televizor. Vorbim de un fenomen care apare săptămânal.

Aceasta înseamnă că mult mai mulți dintre copii au coșmaruri provocate de cele văzute la televizor, dar fie că acestea nu apar săptămânal, fie nu sunt observate de părinți.

Deci, în primul rând, recomandăm părinților să urmărească, după putință, calitatea somnului copilului și, eventual, să-l întrebe dacă nu cumva este marcat de anumite vise urâte.

Dar, bineînțeles, nu coșmarurile sunt singura problemă – deși e adevărat, una suficient de gravă pentu a ne pune pe gânduri privind beneficiile vizionării TV pentru sănătatea mentală.

În general cercetările arată că televizorul și calculatorul conduc proporțional cu timpul alocat vizionării la grave tulburări de somn.

Într-un studiu realizat în 2005, în care s-au avut în vedere 2068 copii din America s-a constatat că vizionarea TV este asociată cu un program neregulat de somn la copii.

Apare un fel de anxietate înainte de culcare, părinții întâmpină dificultăți tot mai amri în a culca copilul , iar durata de somn se scurtează.

Deci, vizionarea TV și computerul afectează în mod direct atât calitatea, cât și cantitatea somnului la copil.

Mai târziu în viață, toate acestea vor constitui factori de slăbire a sistemului nervos  și în apariția a tot felul de probleme  de sănătate mentală. Nu puține sunt studiile care demonstrează că timpul alocat vizionării TV și calculatorului este direct proporțional cu apariția problemelor de atenție, anxietății  și depresiei, ba chiar și a unor grave boli mentale.

Noi, părinții, suntem cei care trebuie să decidem astăzi pentru viitorul copiilor noștri.

S-ar putea ca mai târziu în viață să fie prea târziu pentru a mai face ceva. Atunci ne vom gândi doar cum să strângem cât mai mulți bani pentru a încerca să rezolvăm problemele de sănătate fizică și mentală sau de socializare ale copilului nostru.

Psihopedagog Silvia Criveanu, revista „Familia Ortodoxă”, nr.4, aprilie 2011

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here