“Copiii Soarelui”, expoziţie de fotografie dedicată basarabenilor din fostele lagăre sovietice din Siberia, la ICR

0
227

Bilet-de-lup-Cruce-Romani-deportati-in-Siberia-Stindard-Manuela-MorarUn dublu eveniment constând în proiecţia documentarului “Matirik – continent”, în regia Manuelei Morar, şi vernisajul expoziţiei de fotografie “Copiii Soarelui” va avea loc, miercuri, 5 noiembrie, la sediul Institutului Cultural Român (ICR). Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile. Expoziţia poate fi vizitată până pe 7 noiembrie.

Potrivit unui comunicat transmis presei, evenimentul este organizat de Institut, prin Direcţia Românii din Afara Graniţelor şi Limba Română, în parteneriat cu Umbra Studio şi Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane.

“Matirik – continent”, parte a filmului documentar “Bilet de lup”, îl prezintă pe Vasile Kovaliov, ultimul supravieţuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolyma, în timpul vacanţei petrecute acasă,  “pe continent”, alături de rudele sale. Pe lângă importanţa mărturisirii unui destin unic, covârşitor, filmul devine cronica unei întregi generaţii, victime a represiunii sovietice, se arată în comunicat.

 “Copiii Soarelui” 

Expoziţia “Copiii Soarelui” include o selecţie de fotografii realizate de-a lungul a patru ani de prospecţii şi filmări în Siberia şi Republica Moldova (2010-2014).

Lucrările, semnate de Veaceslav Cebotari, Ionuţ Piţurescu, Augustin Bucur, Andrei Rădulescu, Mihai Ţucă, Cătălin Dobre şi Manuela Morar, documentează în “portrete de familie” destinele foştilor deţinuţi politici care trăiesc în regiunea Kolyma  – o  “zonă închisă” înainte de 1991, situată în Estul Extrem al Rusiei.

Demersul reprezintă atât o incursiune prin istoria locuitorilor Kolymei, cât şi pretextul pentru a descoperi “geografia” unei societăţi arestate pe locul fostelor lagăre sovietice din Siberia.

“Biletul de lup”- viza din paşaport

La sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, numeroşi români basarabeni au fost arestaţi de NKVD, condamnaţi la ani de lagăr în condiţii severe şi trimişi dincolo de Cercul Polar, la minele de aur din Kolyma. La eliberare, majoritatea deţinuţilor nu s-au mai putut întoarce acasă. “Biletul de lup”- viza din paşaportul fiecăruia – le interzicea să revină în ţara de origine sau să trăiască la mai puţin de 100 km de marile oraşe.

Kolyma contemporană ne apare astăzi ca o lume puţin explorată şi îngheţată, la capătul Pământului, o lume în care toţi aceşti ruşi, ucraineni, tătari, germani, polonezi, letoni, basarabeni au fost nevoiţi să îşi creeze o nouă casă într-un tărâm agresiv, stăpânit de frig, de gol, de nimic. Amintirile supravieţuitorilor-martori îi relevă pe foştii deţinuti din Basarabia sub o nouă identitate, marcă a originii lor natale: “copiii soarelui”, se mai arată în comunicatul ICR.

Ana Grama 

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here