Invenţii care au schimbat lumea secolului al XIX-lea – Convertizorul Bessemer (1896)

0
1289
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

250px-BessemerbirneHenry Bessemer a obţinut un brevet pentru convertizorul său de oţel în 1856. Furnalul tradiţional producea fontă, care conţinea un procentaj destul de mare de carbon,  iar carbonul făcea fierul sfărâmicios. Acest lucru fusese descoperit în 1750. Fierul fragil era potrivit pentru piese turnate care nu aveau nevoie de rezistenţă mare, precum ancorele şi grătarele sobelor. Pentru a obţine oţel, trebuia eliminat carbonul. Putea fi ars în furnal, dar producerea oţelului, mai ales în cantităţi mari, era scumpă.

Convertizorul revoluţionar al lui Bessemer a eliminat tot carbonul din fonta topită printr-un simplu jet de aer. Oxigenul suflat în fontă se combina cu carbonul şi îl transforma în dioxid de carbon, dispersându-1.

Procesul Bessemer necesita minereu de fier fără impurităţi, dar garanta producerea unor cantităţi nelimitate de oţel. Dintr-o lovitură, devenea posibilă producerea în masă a oţelului. La începutul secolului al XlX-lea, navele erau făcute din fier, un metal destul de greu în raport cu rezistenţa sa. Pe la sfârşitul secolului al XlX-lea, aproape toate navele aveau să fie construite din oţel. Cocile puteau fi acum mai subţiri şi mai uşoare – şi mai mari. Cu convertizorul Bessemer putea începe era tancurilor petroliere moderne.

Convertizorul Bessemer reprezintă un alt caz de invenţie aproape simultană. Un american pe nume William Kelly a elaborat în mod aparent independent un proces de fabricare a oţelului, dar a solicitat un brevet după Bessemer, în 1856, drept care nu există nicio îndoială că Bessemer se bucură de meritul întâietăţii.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here