Constantin Chiriac, la New York: “Un actor despre Marele Teatru şi rolurile sale! Poezia Teatrului şi Teatrul Poeziei!”

0
421
Costantine ChiriacInstitutul Cultural Român din New York va organiza patru evenimente de teatru şi poezie românească, în SUA şi Canada, în luna februarie, care îl au ca protagonist pe Constantin Chiriac, turneul nord-american urmând a se desfăşura sub genericul “Un actor despre Marele Teatru şi rolurile sale! Poezia Teatrului şi Teatrul Poeziei!”.

Potrivit unui comunicat al ICR New York, primul eveniment al acestui amplu recital liric de poezie religioasă, care selectează poeme din trei secole de istorie a poeziei române, va avea loc în sala Auditorium, a ICR NY, în data de 11 februarie. Aici Constantin Chiriac va interpreta fragmente din rolurile pe care le joacă în spectacole de la Sibiu.

De asemenea, Chiriac va avea numeroase întâlniri profesionale la New York (10-13 februarie), managerul Teatrului Naţional “Radu Stanca” Sibiu urmând a se întâlni, la sediul Drama League, cu directorul executiv, Gabriel Shanks, directorul artistic, Roger Dantforth, şi directorul comercial, Toby Banks; cu preşedintele Brooklyn Academy of Music (BAM), Joe Melillo; cu Jorge Cacheiro, Chair of Pace School of Performing Arts. La Pace University, se va întâlnii cu studenţii de la actorie şi va susţine un workshop.

Vor urma alte întâlniri profesionale la Park Avenue Armory, cu Michael Lonergan, producing director, şi cu regizorul, scenaristul şi actorul Neil LaBute.

Totodată, pe 12 februarie, la New York, Constantin Chiriac este invitat de preşedintele Brooklyn Academy of Music (BAM), Joe Melillo, să participle la Opening Night, la Brooklyn Academy of Music (BAM), la piesa de teatru The Iceman Commet, de Eugene O’Neill (cu Nathan Lane în rol principal).

Vor urma două evenimente la Montreal, în Canada, în 15 februarie, un recital – “Domnule şi frate Eminescu”, urmat de proiecţia video a fragmentelor din rolurile actorului şi un alt recital – “Metanie ţie, Părinte”, la Biserica Buna Vestire.

La Moncton, Canada, artistul va participa la semnarea acordului de înfrăţire între Universitatea Moncton şi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu pentru următorii cinci ani, la o conferinţă organizată de Universitatea Moncton pentru studenţii departamentului de Artă Teatrală, cu tema “Growing Smart/Smart Growing” şi va susţine, pe18 februarie, pentru studenţii aceleiaşi universităţi un recital, în limba engleză, din operele lui Marin Sorescu şi Carl Sandburg.

Un veritabil ambasador al culturii şi limbii române, Constantin Chiriac este director general al Teatrului Naţional “Radu Stanca” Sibiu din anul 2000.

Din 1994 este preşedinte al Fundaţiei “Democraţie prin Cultură” din Sibiu şi director general al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. În perioada 2004 -2007 a fost vicepreşedinte al Asociaţiei “Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007”.

A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări din lumea întreagă, printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat, numarându-se: “Moromeţii” (regia Stere Gulea) şi “Croaziera” (regia Mircea Daneliuc).

În anul 2000 a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here