Congres al Asociației Mondiale de Științe ale Educației la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

0
239
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Educația în era amplificării inegalităților

(Foto: suceavalive.ro)
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava organizează, în perioada 4 – 7 iunie 2018, al XIX – lea Congres al Asociației Mondiale de Științe ale Educației. Tema din acest an este „Educația în era amplificării inegalităților. Provocări și politici, actori, practici”.

Fundamentarea acestui eveniment științific pleacă de la contextul social și economic actual, având în vedere că mondializarea economiei, fenomenele migrației, efectele schimbărilor climatice determină evoluții politice, economice, sociale care tulbură profund societățile contemporane, informează un comunicat al Universității „Ștefan cel Mare”.

Aceste evoluții provoacă fracturi amenințătoare pentru capacitatea de „a trăi împreună” și determină apariția riscului unei explozii a ceea ce înseamnă „societatea”.

Creșterea inegalităților ce rezultă din aceste fenomene este una dintre evoluțiile majore din lumea actuală.

Chiar dacă educația nu este sursa primară a acestor inegalități, se știe totuși că educația, cea formală în mod special, contribuie la întreținerea acestor inegalități, reproducându-le sau amplificându-le.

Acestea fiind premisele, congresul încearcă să răspundă la întrebarea esențială: cum se poate oferi o educație incluzivă și echitabilă de calitate în condițiile în care societățile tind să ignore din ce în ce mai mult categorii întregi de populație, să le divizeze, să le respingă?

În acest context, le revine cercetătorilor din educație responsabilitatea de a înțelege și de a-i ajuta pe alții să înțeleagă aceste procese și, în același timp, obligația de a pune în evidență, pornind de la rezultatele cercetărilor realizate, căi de acțiune, prin abordări interdisciplinare, pe care actorii să se poate baza în demersul lor prospectiv.

Obiectivele propuse prin această manifestare științifică urmăresc creșterea interesului pentru munca de cercetare în domeniul educației, conștientizarea decidenților în domeniul politicilor educaționale cu privire la rolul pe care ar trebui să și-l asume actorii educaționali în contextual lumii contemporane, dezvoltarea și extinderea relațiilor de colaborare cu alte universități din țară și străinătate.

La Congres și-au anunțat participarea cu lucrări în jur de 200 cercetători și cadre didactice, din România și alte țări precum Canada, Mexic, Chile, Argentina, Brazilia, Columbia, Coasta de Fildes, Camerun, Algeria, Senegal, Maroc, Germania, Franța, Elveția, Spania, Polonia, Ucraina, Republica Moldova, Belgia, Liban.

Prezentările în plen vor fi susținute de către profesori cu o bogată experiență de cercetare și reflecție asupra domeniului educației.

Ii amintim pe profesorul dr. Yves Lenoir, de la Universitatea Sherbrooke din Canada, profesorul dr. Emil Păun de la Universitatea București, și un reprezentant al UNESCO, profesorul emerit dr. Therese Mungah Shale Tchombe de la Universitatea Buea din Camerun.

Asociația Mondială de Științe ale Educației (AMSE – WAER) este o prestigioasă organizație profesională. Ea a fost fondată în 1961 si include specialiști din toată lumea, având scopul de a promova cercetarea științifică din domeniul științelor educației prin publicații și organizarea de conferințe, de a facilita schimbul de idei și practici între membri, prin stabilirea de rețele de cercetare.

Ana Grama