Conferinţa Globală privind Spaţiul Cibernetic

0
205

cybwer_959084018La Haga, în Olanda, începe sâmbătă Conferinţa Globală privind Spaţiul Cibernetic.  Evenimentul are ca temă principală asigurarea accesului gratuit la un internet sigur.

Printre vorbitori se numără şi vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu piaţa unică digitală, Andrus Ansip. El va transmite preocuparea Comisiei pentru o creştere rapidă într-un spaţiu cibernetic sigur. Dezbaterile au loc într-un moment în care, la nivel european, se discută despre reluarea negocierilor asupra Directivei privind securitatea pe internet.

După recentul atac cibernetic asupra postului TV5 Monde, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, Comisia Europeană a avertizat statele membre că trebuie să se înţeleagă pentru a lua măsuri de consolidare a securităţii reţelelor informatice. O propunere de directivă a fost făcută de Comisia Europeană încă din 2013 şi prevedea ca orice furnizor de infrastructură de internet să fie obligat să raporteze atacurile cibernetice extrem de grave.

Totuşi, iniţiativa europeană rămâne în continuare extrem de controversată, deoarece nu a fost specificat în mod clar care companii ar trebui să fie acoperite de această notificare obligatorie. O problemă majoră este în ce măsură giganţii tehnologiei cibernetice din SUA, precum Google, Amazon sau Facebook pot fi acoperiţi de această Directivă şi în consecinţă pot fi, la rândul lor, obligaţi să raporteze atacurile cibernetice.

Potrivit Radio România Actualități, acesta este doar unul dintre motivele pentru care textul respectiv nu a reuşit să treacă de negocierile dintre guvernele naţionale şi eurodeputaţi. Din câte se ştie, până la sfârşitul preşedinţiei sale europene, Letonia îşi propune să ajungă totuşi la un compromis. În acest sens, a fixat data de 30 aprilie 2015 ca start al negocierilor tripartite între Consiliul European, Comisia Europeană şi Parlamentul European pe baza acestei directive.

 Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here