Conferinţă despre istoria fotografiei, cu Steve Yates la Institutul de Istoria Artei

0
307

6047721_f1024Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” şi Academia Română din Bucureşti găzduiesc, marți și joi, două conferinţe pe tema istoria fotografiei, susţinute de Steve Yates, profesor de istoria fotografiei, specializat în fotografia modernă şi contemporană.

„Domnul Steve Yates a acceptat invitaţia noastră de a ţine două conferinţe la Bucureşti, este vorba de una care se va desfăşura marţi, 12 mai, la amfiteatrul Bibliotecii Academiei Române, amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu”, care se referă la „proto-modern photography” (fotografia proto-modernă – n.red.) şi personalitatea lui Beaumont Newhall în acest domeniu. Cea de-a doua se va desfăşura joi, 14 mai, la orele 11:00, în amfiteatrul Universităţii Naţionale de Artă şi are drept subiect contribuţia lui László Moholy-Nagy la fotografie şi la artele vizuale în care a folosit fotografia”, a declarat Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu” din Bucureşti, pentru Radio România.

Beaumont Newhall a fost profesorul şi mentorul lui SteveYates, cu care a organizat în 1992 o expoziţie pe tema fotografiei proto-moderne.

„Conferinţa de marţi este despre o expoziţie majoră concepută în urmă cu câţiva ani de către mentorul meu, Beaumont Newhall, care este curatorul primei secţii de fotografie a Muzeului de Artă Modernă din New York, în anii 1930. În afară de munca sa la Muzeul de Artă Monderă, Beaumont Newhall a scris o carte, ‘Istoria fotografiei’. A fost unul din mentorii şi profesorii mei pe vremea când îmi făceam lucrarea de licenţă şi apoi de doctorat şi, după ce am absolvit, am început să discutăm despre organizarea unei expoziţii. Una dintre ideile pe care le-am discutat a pornit de la întrebarea: de unde vine fotografia modernă? Ce este, în primul rând, şi de unde vine? Astfel, Beaumont Newhall m-a rugat să fac unele cercetări, să organizez expoziţia şi să scriu şi eseurile pentru expoziţia pe care el a numit-o ‘Proto-Modern Photography’ – acesta a fost termenul ales de el, pornind de la cuvântul ‘prototip’. Voi discuta despre toate astea mâine şi voi discuta şi puţin despre istoria fotografiei moderne timpurii, precum şi puţin despre istoria personală a lui Beaumont Newhall şi despre cum a pus el bazele departamentului de fotografie al Muzeului de Artă Modernă din New York, pentru că toate astea sunt legate între ele şi toate fac parte din istorie”, a subliniat Steve Yates.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.