Constantin Brâncoveanu, de la prinţul aurului la martirul creştin

0
140

safe_imageO conferinţă cu tema „Constantin Brâncoveanu, de la prinţul aurului la martirul creştin” a fost prezentată de istoricul Matei Cazacu în cadrul anului omagial Constantin Brâncoveanu, 2014, la Paris, informează ICR Paris, într-un comunicat.

Conferinţa a adus în discuţie personaliatea emblematică a domnitorului de la sud de Carpaţi, la cumpăna secolelor XVII-XVIII. Constantin Brâncoveanu domneşte în Ţara Romănească între anii 1688-1714 fiind un prinţ bogat, abil, diplomat, erudit, protector al artelor, apărător al creştinătăţii. Deşi vasal al Imperiului Otoman, Brâncoveanu a făcut o politică de echilibru între puterile vecine.

Generozitatea sa, care-i servea pentru a-i îndepărta pe duşmanii avizi, l-a făcut celebru la Constantinopol, unde era denumit Altan-beg sau „Prinţul aurului”. Sfârşitul său este însă tragic: el este decapitat, ca un trădător al intereselor Imperiului Otoman, la Constantinopol, împreună cu cei patru fii ai săi – Constantin, Ştefan, Radu şi Matei – şi cu sfetnicul Ianache Vacarescu.

Subiectul conferinţei lui Matei Cazacu a adus în dezbatere destinul tragic şi excepţional în acelaşi timp al unui prinţ, al unui martir, al unui sfânt.

Matei Cazacu, autor, eseist, istoric medievist şi scriitor francez de origine română, este cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique din Franţa şi conferenţiar la Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO) din Paris.

El este doctor în istoria şi civilizaţia lumii bizantine şi post-bizantine (Paris I Panthéon-Sorbonne, 1979), precum şi specialist în civilizaţia românească şi balcanică.

Ana Grama 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.