Conferinţă: “Carul votiv de la Bujoru. Despre simboluri ‘călătoare’ în preistorie”, la Muzeul de Istorie

0
474
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Carul votiv de la BujoruConferinţa “Carul votiv de la Bujoru. Despre simboluri ‘călătoare’ în preistorie”, din seria “Historia Viva”, va fi prezentată joi de dr. Corina Borş, la sediul Muzeul Naţional de Istorie a României.

Potrivit unui comunicat, “Carul votiv de la Bujoru” constituie una dintre piesele de importanţă excepţională din colecţiile muzeului.

Obiectul a fost descoperit întâmplător, în primăvara anului 1974, cu ocazia unor lucrări agricole, în limita administrativă a localităţii Bujoru, jud. Teleorman şi aparţinea inventarului funerar al unui tumul distrus, datând din perioada mijlocie a primei epoci a fierului (perioada culturii Basarabi).

Piesa reprezentând un car miniatural din bronz este compusă dintr-un recipient oval (cazan); este acoperit cu capac şi susţinut pe două osii (din fier) şi patru roţi. Atât capacul, cât şi recipientul sunt ornamentate cu protome ornitomorfe. De asemenea, pe axul fiecărei roţi se află câte o figurină ornitomorfă, precizează Muzeul Naţional de Istorie a României.

“Carul votiv de la Bujoru” este prezentat, în martie, la sediul instituţiei muzeale, în cadrul unei microexpoziţii din seria “Exponatul lunii” la MNIR.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here