Concert simfonic cu “duduk” armenesc, instrument inclus în patrimoniul UNESCO

0
365
Concertul pentru duduk
Concertul pentru duduk

Filarmonica de Stat Sibiu a pregătit pentru joi, 26 februarie 2015, un eveniment muzical inedit în care va fi prezentat “Concertul pentru duduk”, lucrare realizată de compozitorul armean Henrik Anassian, anunță un comunicat de presă.

Compoziţia propusă publicului sibian este singura lucrare de gen din creaţia muzicală armenească. Duduk-ul este unul dintre cele mai vechi instrumente din lume, cu o istorie de peste 3.000 de ani. Sonoritatea deosebit de caldă a acestui instrument poate fi auzită în coloanele sonore ale unor filme celebre precum Gladiatorul, Troia sau Piraţii din Caraibe. În 2005, UNESCO a declarat duduk-ul armenesc ca fiind o capodoperă şi l-a inclus în Patrimoniul Intangibil al Umanităţii.

Henrik Anassian este compozitor şi dirijor de origine armenească, născut la Erevan. A obţinut diploma de masterat în dirijat operă/simfonic,. Apoi a fost dirijor al Orchestrei Simfonice a Armeniei (1966-1968).

Interpretul concertului, Cosmin Bălean este membru – şef partidă-fagot – al Orchestrei simfonice a Filarmonicii ‘Banatul’ din Timişoara şi profesor al Facultăţii de Muzică din Timişoara. “Posibilitatea acestui instrument de a transmite emoţie şi candoare este minunată şi ceea ce cred că m-a fascinat pe deplin a reprezentat asemănarea cu timbrul vocii umane. Mă gândesc că până la urmă tindem tot către natural. Instrumentul lăsat de către Dumnezeu omului este vocea umană; sensibilitatea dată de aceasta o regăsesc în timbrul duduk-ului”, a declarat Cosmin Bălean.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here