Concert de excepţie pe scena Conservatorului Regal din Bruxelles: Balada, un secol de muzică românească

0
115

Joi, 31 mai, începând cu ora 20, pe scena Conservatorului Regal din Bruxelles va avea loc recitalul Balada, un secol de muzică românească, susţinut de violonistul Alexandru Tomescu și pianista Angela Drăghicescu. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor culturale și de diplomație publică dedicate Centenarului Marii Uniri şi este organizat de Institutul Cultural Român din Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei. Premiera muzicală din capitala Europei face parte din Turneul Internaţional Stradivarius  „Balada, un secol de muzică”, turneu care cuprinde 17 concerte de muzică clasică susținute de cei doi artiști, în România și în străinătate, până pe 11 iunie 2018 .

În cadrul recitalului Balada, un secol de muzică românească, violonistul Alexandru Tomescu și pianista Angela Drăghicescu vor interpreta unele dintre cele mai valoroase și inspirate creații ale muzicii clasice românești dintr-un secol, aparținând compozitorilor George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Mihail Jora, Constantin C. Nottara, Tiberiu Olah și Mircea Chiriac. Repertoriul propus invită publicul la un adevărat regal muzical cu lucrări inedite precum AubadeLegendaHora Unirii pentru vioară și pian, compuse și cântate de George Enescu la Marea Unire din 1918.

Cu ocazia recitalului, va fi lansat albumul Balada, realizat de artiști în colaborare cu Filarmonica de stat „George Enescu”, album care conține, în exclusivitate, lucrările lui George Enescu dedicate Marii Uniri, precum și Sonatina de Dinu Lipatti. Albumul reprezintă un omagiu adus marilor compozitori români, în contextul marcării celor 100 de ani de istorie și cultură românească de la 1 decembrie 1918.

Consacrat pe marile scene muzicale din întreaga lume, violonistul Alexandru Tomescu a creat o adevărată revoluție în muzica clasică românească, dovedind că poate îmblânzi orice partitură. Mărturie este proiectul „Paganini – înger sau demon”, care a marcat un hotar în cariera lui. Artistul cântă pe o vioară Stradivarius Elder-Voicu, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu și considerată a fi una dintre cele mai frumoase și bine conservate viori Stradivarius din lume. După desăvârșirea educației muzicale în Statele Unite ale Americii – cu Eduard Schmieder și în Elveția – cu Tibor Varga, Alexandru Tomescu a revenit în România și s-a dedicat muzicii înțeleasă ca misiune civică. Câștigător a numeroase competiții naționale și internaționale, artistul concertează pe mari scene precum Théâtre des Champs Elysées (Paris), Carnegie Hall (New York), Metropolitan Arts Centre (Tokio), sub bagheta unor maeștri precum Kurt Masur sau Valery Gergiev.

Apreciata pianistă Angela Drăghicescu are o bogată activitate concertistică, susținând recitaluri în programe ce acoperă repertoriul clasic, modern și contemporan. În 2017, artista a prezentat în premieră, pe prestigioasa scenă de la Carnegie Hall, „Sonatina pentru vioară și pian” a marelui pianist Dinu Lipatti. Angela Drăghicescu a colaborat cu compozitorii William Bolcom, John Corigliano, Dan Welcher și John Mackey și este unul dintre acompaniatorii oficiali ai Concursului Internațional “George Enescu”. Absolventă a școlii doctorale în cadrul Universității de Muzică din Texas, Angela Drăghicescu este profesor universitar de pian și muzică de cameră la Universitatea din Alabama (SUA), iar anterior a fost conferențiar universitar la Universitatea din Puget Sound (Seattle).

Alte articole din aceeaşi categorie puteţi citi aici