Chinezii au modificat ADN-ul embrionilor umani. Comunitatea ştiinţifică e revoltată

0
146

 Comunitatea ştiinţifică e revoltatăComunitatea ştiinţifică internaţională aştepta şi se temea de acest anunţ! O echipă de geneticieni de la universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou (China) şi-a publicat lucrarea despre modificarea genomului embrionilor.

Din motive etice, lucrarea a fost refuzată de publicaţia „Nature et Science” şi, finalmente, ziarul „Protein & Cell” a fost cel care a publicat-o. Aşadar, o echipă de cercetători a “editat” genomul unui embrion. Adică, mai pe înţelesul tuturor, ei au modificat ADN-ul pentru a suprima o genă responsabilă de beta-talasemie. Ea este o boală ereditară care provoacă anemie.

O echipă chineză de la universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou este cea care a făcut această experienţă. Faptul a fost relatat in „South China Morning Post”. De fapt, acest anunţ este departe de a constitui o surpriză. Instrumentele şi tehnicile folosite pentru a modifica celulele germinale – şi deci o fiinţă umană în întregime – sunt disponibile de mai mulţi ani.

Numeroşi oameni de ştiinţă au tras un semnal de alarmă în „Nature et Science” cu privire la iminenţa şi riscurile legate de asemenea lucrări. În luna martie, „MIT Technology Review” le-a consacrat acestor lucrări o vastă anchetă.

Riscul nu rezidă în lucrările efectuate de echipa chineză, ci în urmările acestora. Problema consta in conceperea bebeluşului perfect, cum titrează „MIT Technology Review”, dar şi corolarele sale; vorbim de modificarea unei întregi linii genetice şi, implicit, a fiinţelor umane.

Chiar dacă echipa chineză susţine că este “încă departe de o aplicaţie clinică, comunitatea ştiinţifică, în majoritatea ei, solicită o pauză şi o dezbatere etică.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here