Supraviețuirea în urma unei tragedii poate declanșa un sentiment de vinovăție

0
488
complexul supraviețuitoruluiDe ce suntem cruțați, aparent miraculos, de durerea suferită de oameni crunt afectați de un cataclism natural sau provocat de om, sau supraviețuim în timp ce alții au murit?

Nu vom putea înțelege niciodată, prin mijloace raționale și deducții cauzale, sensul acestui „noroc”excepțional. Complexul supraviețuitorului este un sentiment de vinovatie. Acesta ne forțează să ne punem întrebări esențiale despre existență, despre sensul vieții și morții și complementaritatea lor imprevizibilă, despre natura lucrurilor, întrebări pe care multe persoane preferă să le evite datorită gravității și complexității lor.

Complexul supraviețuitorului ce survine după o catastrofă nu este o boală psihică. El apare din dragostea și respectul pentru aproape.

Supraviețuitorii unor evenimente traumatice se interoghează la nesfârșit ce au avut de câștigat atâta timp cât ceilalți au murit. Psihiatrii consideră că nu e vorba de nevroză sau de o boală psihică, de inteligență sau o trăsătură de caracter. Sentimentul este nobil și provine din iubirea pentru semeni.

Vina apropie oamenii și îi face mai toleranți, mai atenți la cei din jur, mai concilianți. Studiile au arătat că mulți veterani ai războiului din Vietnam s-au confruntat cu soarta percepută de ei ca tragică, aceea de a fi singurii supraviețuitori ai unui întreg pluton, de exemplu.

Adâncul sentiment de vinovăție le-a subminat radical încrederea și respectul de sine. Pe de altă parte le-a dat imboldul de a se implica mult mai activ în viața civilă; i-a transformat în soți și tați model, în angajați de o mare conștiinciozitate. Ei au devenit exemple de conștiință și devotament pentru semenii lor. Cu timpul și-au indus în subconștient convingerea că nu au dreptul de  a revendica ceva personal, de a se opune, de a îndrăzni să se gândească la sine. Și-au neglijat propriile dorințe și idealuri; ei simțeau că nu mai au dreptul de a fi fericiți, atâta timp cât foștii camarazi de arme decedaseră. Această tendință de de a nu te putea bucura de împlinirile proprii fără autoculpabilizare poate fi combătută prin sentimentul de a te face util pentru cei din jur și a te simți legat de ei.

De ce suntem atât de vulnerabili în fața vinovăției?

Sentimentul de vinovăție este o forță puternică , deși deseori nerecunoscută în viețile multor oameni. El îi motivează și nuanțează relațiile și emoțiile mai mult decât ne imaginăm. Pacienții care înregistrează rezultate pozitive în terapiile sau programele de recuperare ajung adeseori într-un punct mort. Sunt pe punctul de a atinge libertatea, fericirea și dragostea de sine pentru care au luptat atât de mult, dar revin la stările autodistructive, de autodepășire. Ceea ce i-a dat înapoi este adeseori complexul de supraviețuire.

Ce tip de oameni suferă de „complexul supraviețuitorului”?

Poate fi resimțit de orice om și se leagă de suferința și sentimentul de autoînvinovățire pe care îl resimțim atunci când supraviețuim unui eveniment în care alții și-au pierdut viața  sau au fost grav răniți. Cele mai expuse persoane sunt :

  • cele care au crescut într-o casă în care au existat abuzuri de tip emoțional, fizic sau sexual și au scăpat de aceste abuzuri sau au fost privilegiate în fața lor;
  • părinții care au pierdut un copil sau o persoană dragă;
  • persoane a căror rudă sau persoană apropiată s-a sinucis sau a comis o crimă.
Care sunt cauzele care fac oamenii vulnerabili?
  • faptul de a fi victime ale unor tragedii naturale sau provocate de om, precum cutremure, incendii, inundații sau războaie, atentate teroriste și lovituri de stat;
  • expunerea în fața violenței în familie, a unor tentative de crime sau unui dezastru tehnologic sau ecologic;
  • profesii ca cele medicale, de intervenție sau poliție, care provoacă sentimentul că puteai să ajuți pentru a împiedica moartea sau rănirea celorlați.
Complexul supraviețuitorului apare și în lipsa unei drame, provocat de:
  • moartea naturală sau boala unui părinte, soț, rudă sau prieten;
  • un membru al familiei este dependent de alcool sau droguri sau suferă de dezechilibre alimentare;
  • o persoană este martoră la hărțuirea sexuală sau jignirea verbală a unui coleg de serviciu sau prieten;
  • pacientul își revine mai rapid decât alți participanți la ședințe de terapie de grup și recuperare.
Prin ce strategii putem anihila „complexul supraviețuitorului”?

Mai întâi vom identifica exact motivul în legătură cu care ne simțim vinovați. Analizați acțiunile, gândurile și sentimentele create de ceaa ce a produs vina. În plus, examinați ceea ce nu ați gândit, simțit sau făcut în timpul incidentului; reflectați dacă aceste motive pot constitui surse ale vinovăției.

Vom identifica tipul de vinovăție resimțită.

Există mai multe tipuri de vină (vinovăția de a fi înșelat așteptările părinților, vina religioasă etc.) în afara celei cauzate de supraviețuire; este necesar să separați complexul de vinovăție de alte tipuri de vinovăție și conflicte de tip emoțional.

Reconstituiți ceea ce s-a întâmplat într-un mod cât mai rațional posibil. Parcurgeți în detaliu evenimentul pentru a descifra când ați avut o gândire logică și când gândirea a fost subminată de erori de judecată. După această etapă veți ști dacă vina se bazează pe o gândire defectuoasă sau subiectivă și, prin prisma a ceea ce ați fi putut face în mod normal, ce parte din vină aveți față de evenimentele produse.

Acordați-vă luxul de a vă lăsa în voi suferinței. Suferința este următorul dumneavoastră scop emoțional, astfel vă puteți reculege în urma evenimentului. Toată gândirea rațională din lume nu vă poate alina suferința inutilă a autoînvinovățirii deseori nefondate.

Conștientizați prețul complexului vinovăției. Evaluați la rece modul în care vina are impact asupra sănătății dumneavoastră fizice, mentale și spirituale, ca și asupra celorlalți din jur. Faceți o listă a tuturor potențialelor pierderi care să vă motiveze să faceți ceva. Solicită foarte mult efort și onestitate, dar merită.

Revista „Asul Verde”

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.