Compania Google intenționează să construiască cel mai mare cablu transatlantic de fibră optică
Compania Google a anunţat că va construi un cablu transatlantic, între America de Nord şi Europa, cu o capacitate de până la 160 terabiţi pe secundă, din Virginia, SUA, până în Spania. Compania estimează că va transmite în jur de 250 de terabiți pe secundă și va fi acel cablu submarin transatlantic care va conecta Franţa de Statele Unite.
Google a declarat că noul său cablu, numit Dunant, este de așteptat să fie primul care include 12 perechi de fibre optice, datorită noii tehnologii dezvoltate de Google și SubCom, care proiectează, produce și implementează cabluri submarine.

Dunant va fi primul cablu submarin care va lega Franţa de SUA din ultimii peste 15 ani şi reprezintă un răspuns la creşterea rapidă a cererii pentru conectivitate de-a lungul Atlanticului.
Rețelele cu fibră optică funcționează trimițând lumină asupra unor fire subțiri de sticlă. Cablurile cu fibră optică, care sunt aproximativ diametrul unui furtun de grădină, cuprind mai multe perechi de aceste fibre. Noul cablu Google este atât de rapid, deoarece poartă mai multe perechi de fibre. Astăzi, majoritatea cablurilor submarine pe distanțe lungi conțin șase sau opt perechi de fibre optice.
Creșterea cablurilor intercontinentale și creșterea capacității acestora reflectă o creștere continuă a traficului pe internet.
Acestea permit activiștilor să protesteze în țările îndepărtate, să ajute companiile să cumpere și să vândă produse din întreaga lume: „Mulți oameni cred că telecomunicațiile internaționale sunt efectuate prin satelit”, spune executivul NEC Atsushi Kuwahara.
,,Asta a fost adevărat în 1980, dar în zilele noastre, 99% din telecomunicațiile internaționale sunt submarine”.
Noul cablu a costat 300 de milioane de dolari şi a fost finanţat şi dezvoltat de un consorţiu de şase companii din care mai face parte şi China Mobile, cel mai mare operator de telefonie mobilă din lume după numărul de clienţi.
Cablul Google va reduce de asemenea riscul ca fenomene naturale, precum cutremure şi valuri tsunami, să întrerupă comunicaţiile pe internet între Asia şi restul lumii.
Este cel de-al patrulea cablu submarin dezvoltat de Google.

Animațiile prezentate într-un articol recent din New York Times au ilustrat numărul exploziv de cabluri submarine din 1989. Această creștere este continuă. Alan Mauldin de la compania de cercetare Telegeography afirmă că doar aproximativ 30% din capacitatea potențială a rutelor de cablu submarine majore este în prezent utilizată – și mai mult de 60 de cabluri noi sunt planificate să intre în serviciu până în 2021.
Dar creșterea curentă a noilor cabluri este condusă mai puțin de telecomunicații și mai mult de companii cum ar fi Google, Facebook și Microsoft, care au nevoie de lățime de bandă tot mai mare pentru streaming video, fotografii și alte date care se întrepătrund între centrele globale de date.
Mauldin spune că, deși există încă o mulțime de capacități disponibile, companiile precum Google și Facebook preferă să aibă capacități dedicate pentru uz propriu. Acesta este motivul pentru care companii mari de tehnologie au investit în cabluri noi prin consorții sau, în unele cazuri, și-au construit propriile cabluri.
Un alt factor este diversificarea.
Având mai multe cabluri înseamnă că există rute alternative pentru date în cazul în care un cablu rupe sau defecțiuni. În același timp, mai mulți oameni din afara Europei și Americii de Nord accesează internetul, adesea prin telefoane inteligente. Aceasta a determinat companiile să se gândească la noi rute, cum ar fi între America de Nord și America de Sud sau între Europa și Africa, spune Mike Hollands, director executiv la compania europeană de date Interxion.
Dunant face parte dintr-o serie de proiecte de investiţii în infrastructură ale Google, care includ şi proiectul Curie, primul cablu intercontinental privat care leagă Chile de Los Angeles.
V-ar putea interesa și aceste articole