Cum mergem, cum ne purtăm, cum ne aşezăm?

0
374
mers codul
Codul bunelor maniere
Când mergem pe stradă, n-o putem face la întâmplare. Există şi în acest domeniu nişte reguli de care trebuie să ţinem seama. Să nu ne facem un obicei din a alerga mereu pentru că suntem în întârziere sau să mergem gârboviţi şi încruntaţi pentru că avem necazuri. Îi vom stresa pe cei din jur şi le vom deveni nesuferiţi.

Noi înşine vom constata că ne-am schimbat firea, şi nu în bine. Nu este greu să ne controlăm. Ne trezim mai devreme cu o jumătate de oră, ne facem un program ce poate fi respectat, iar grijile le lăsăm acasă, măcar pentru a nu fi compătimiţi. Merită!

Mersul trebuie să fie mai sigur, coloana vertebrală mai dreaptă.

Să ne supraveghem în permanenţă ţinuta: nu ne aplecăm umerii înainte, nu mişcăm exagerat braţele şi coatele, facem paşi nici prea mari, nici prea mici şi ne ţinem şira spinării dreaptă. Cu vârsta, ţinuta omului se modifică. Să încercăm să o corectăm, studiindu-ne într-o oglindă mare, care să ne reflecte din cap până în picioare. Vom încerca să avem un aer sigur, dar dezinvolt, vom păstra genunchii apropiaţi când mergem, corpul drept şi faţa destinsă. Când ne oprim să stăm de vorbă cu cineva pe stradă, nu ne sprijinim de zid, pentru că ne putem ţine şi pe propriile noastre picioare.

Domnii nu au niciodată voie să-şi ţină mâinile în buzunare. În casă, nu ne vom sprijini de spătarul scaunului şi nici nu ne vom juca nervos cu diferite obiecte. Unii au chiar obiceiul insuportabil de a bate tactul unei muzici auzite numai de ei, cu un creion, o brichetă, nefiind conştienţi că-i enervează pe cei din jur.

Într-o vizită, vom evita să stăm cu spatele la cei din jurul nostru. Dacă o facem, siliţi de o împrejurare  – suntem solicitaţi să răspundem la o întrebare – ne cerem scuze. Şi când ne aşezăm, o facem cu grijă. Să te aşezi pe un scaun, pe o canapea sau pe un fotoliu înseamnă să dai aproape un examen, deoarece poţi să te aşezi cu un gest plin de graţie, după cum poţi să te trânteşti ca un lemn sau să te tolăneşti de parcă n-ai mai pleca niciodată.

Lista greşelilor pe care le poţi face aşezându-te se poate prelungi la nesfârşit.

Să amintim bătaia nervoasă a degetelor pe suprafaţa mesei sau fredonatul unei melodii. Este, de asemenea, inestetic să-ţi încrucişezi partea de jos a picioarelor. Când te ridici, faci în aşa fel încât să nu stai cu spatele la ceilalţi când îţi iei rămas bun şi să nu împingi cu forţa scaunul. E bine să-ţi dovedeşti simţul de ordine punându-l la loc, dar fără să cazi în extrema cealaltă, căutând cu prea multă grijă locul unde era la începutul vizitei.

Codul bunelor maniere, Aurelia Marinescu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.