Cluj: Intervenții chirurgicale cu aparatură ultramodernă, transmise în direct la Conferința internațională cu tema “Progrese în Uro-Oncologie”

0
337
Cluj: Intervenții chirurgicale cu aparatură ultramodernăProfesorul universitar dr. Ioan Coman, șeful Secției de Urologie din Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca, a apreciat, joi, într-o conferință de presă, derularea în cele mai bune condiții a trei operații realizate unor pacienți cu cancer de prostată, prin tehnologii medicale ultramoderne – chirurgie robotică și laparoscopică bidimensională și tridimensională – intervenții transmise în direct, în amfiteatrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, la Conferința internațională cu tema “Progrese în Uro-Oncologie”.

La conferința de presă au participat, de asemenea, prof. univ. dr. Ottavio de Cobelli și medicul chirurg Deliu Victor Matei de la Institutul European de Oncologie din Milano (Italia), prof. univ. dr. Piotr Chlosta de la Universitatea Jagiellonă din Cracovia (Polonia), prof. univ. dr. Krzysztof Szkarlat de la Universitatea din Gdansk (Polonia), și medicul chirurg Nicole Crișan de la Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca.

Orașul Cluj-Napoca este, timp de patru zile, o capitală a medicinei europene.

Un număr de 40 de specialiști în urologie din 13 țari—Italia, Polonia, Marea Britanie, Germania, Franța, Grecia, Turcia, Slovenia, Israel, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova—participă la “o conferință de lecții magistrale, în care fiecare medic își aduce contribuția sa profesională”, a spus renumitul chirurg Deliu Victor Matei.

Profesorul universitar Ioan Coman și-a exprimat bucuria că medici de renume din țări europene vin la Cluj-Napoca “pentru progresul tehnicilor chirurgicale în domeniul uro-oncologiei și pentru a fi de folos pacienților cu suferințe crunte provocate de cancerul la rinichi, vezica urinară sau de prostată”.

“Conferința s-a deschis miercuri, cu prezentări video și orale.”

“Azi a fost un moment de maximă importanță. Pentru prima dată, din trei săli de operație de la Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca s-au transmis, în direct, simultan, operații în care s-a folosit aparatură de ultimă oră—robotul Da Vinci și tehnici clasice de laparoscopie bidimensională și tridimensională. Aceasta din urmă vine să concureze robotul Da Vinci, oferind șanse minim invazive în intervenția chirurgicală. Participanții aflați în amfiteatrul de la UMF au putut pune întrebări chirurgilor, în timpul operațiilor”, a explicat profesorul universitar. El a adaugat că ziua de vineri va prilejui vizionarea simultană a unor intervenții pe rinichi; ele vor fi efectuate de medici în blocul operator. După-masa vor fi transmise intervenții efectuate cu ultrasunete în cancerul prostatic.

Potrivit specialistului clujean, un moment important va fi transmisia, vineri, de la Institutul European de Oncologie din Milano a unei operații pentru un cancer renal.

Concluziile conferinței internaționale de la Cluj-Napoca vor fi făcute publice în principalele reviste de specialitate.

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here