Cleo Loi – tânăra care a confirmat existența unor tuburi imense de plasmă care plutesc deasupra Pământului

0
222

Nu de mult timp, au fost surprinse în premieră imagini care întăresc existența unor structuri tubulare de plasme în straturile magnetosferei care înconjoară Pământul. Acest minunat aspect a fost surprins în premieră de către astronomi.

CleoO tânără pasionată de astronomie, Cleo Loi, din cadrul centrului CAASTRO, a precizat: ”de peste 60 de ani, oamenii de ştiinţă au speculat că aceste structuri există, însă reuşind să le surprindem în imagini pentru prima dată am furnizat dovezi vizuale că acestea chiar sunt acolo”.

Studentă a Școlii de Fizică din cadrul Universităţii din Sydney, Cleo Loi este principala autoare a acestei cercetări.

”Descoperirea acestor structuri este importantă deoarece ele cauzează distorsiuni nedorite ale semnalului care ar putea afecta, spre exemplu, sistemele civile sau militare de navigaţie pe bază de sateliţi. Prin urmare, trebuie să le înţelegem”, a continuat tânăra.

În jurul Terrei există o regiune spațială, ocupată de un câmp magnetic, numit magnetosferă. Potrivit http://www.sciencealert.com , aceasta conține plasmă creată ca urmare a ionizării atmosferei de către lumina Soarelui.

Oamenii de știință definesc stratul interior al magnetosferei ca fiind ionosfera, iar deasupra sa se află plasmosfera – centura de plasmă a Pământului. În această locație găsim o diversitate de structure cu forme caudate, inclusiv tuburi de plasmă.

“Am măsurat poziţia lor ca fiind la circa 600 de kilometri de pământ, în partea superioară a ionosferei şi par a se continua în sus, în plasmosferă. Cam pe aici se termină atmosfera neutră şi se face tranziţia către plasma din spaţiu”, ne informează Loi.

Ce a folosit Cleo Loi pentru a face această descoperire?

Folosind un telescop radio din deşertul australian, Cleo Loi a descoperit că poate cartografia regiuni ample ale cerului, iar cu ajutorul capabilităţilor rapide ale telescopului, poate crea un film, captând mişcările plasmei în timp real, ne mai informează sursa mai sus amintită.

Vă informăm că pentru întreaga sa activitate, tânăra Cleo Loi a fost “răsplătită” cu premiul Societății Astronomice din Australia, pe anul 2015.

Alexandra G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here