Din bucătăria veche românească: Clătite umplute cu banane şi clătite budincă

0
460

clătite budincă bananeClătite budincă și Clătite umplute cu banane sunt două dintre rețetele publicate în volumul „Dulciuri” (1936).

Lucarea a fost scrisă de doamna Maria General Dobrescu, relatează Agerpres.

Clătite budincă

Proporții pentru 6 persoane: 3 ouă, 125 gr. făină, 2 și jumătate dl. lapte, vanilie, 100 gr. unt, 250 gr. smântână, 120 gr. dulceață, 150 gr. zahăr, 4 gălbenușuri.

Se umple clătitele cu dulceață și smântână sau cu lămâie și zahărul (suc de lămâie) amestecând migdalele; sau cu zahăr cu brânză, stafide, gălbenușuri de ouă și smântână. Se așază într’o formă de budincă, se toarnă deasupra smântână, gălbenușurile, zahăr și se dau la cuptăr. Ele se așază în formă, fie întinse una câte una, fie făcute rulou, după ce s-au umplut și se pun împrejurul formei unse. Când sunt rulou ele se pun în mod circular în formă. Se rumenește budinca pe deasupra și se dă la masă ca desert.

Clătite umplute cu banane

Proporții pentru 6 persoane: 30 gr. zahăr, puțină sare, 20 gr. unt topit, 2 ouă întregi și un gălbenuș, coaja de portocală, 125 gr. făină, 2 dl. lapte, o lingură sirop de zmeură.

Se amestecă cu zahăr și puțină sare, ouăle întregi, gălbenușul de ou, coaja de portocale, făina, untul, laptele și se amestecă bine. Se fac clătitele. Se taie bucățile de banane și se întind peste clătite. Se rulează, se pudrează cu zahăr, se unge cu sirop și se dă puțin la un cuptor fierbinte. Se servește ca desert.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama