Minuni arhitecturale din întreaga lume (I)

0
441
Castelul Caernarfon, Caemarfon

caernarfoncastleCaernarfon se numără printre cele mai cunoscute castele din Marea Britanie şi este una din cele mai mărete cladiri pe care a construit-o regele Edward I în Ţara Galilor, în 1282-1283. Castelul ridicat pe o fundaţie neobişnuită este dominat de 13 turnuri falnice, care nu se aseamănă unul cu celălalt. Inspiraţia pentru construcţia folosită drept castel şi palat regal provine probabil din îndepărtatul Constantinopol.

Chatsworth House, Bakewell

chastworthChatsworth House este una dintre cele mai magnifice reşedinţe domneşti din Anglia. Istoricul construcţiei se întinde din secolul al XVI-lea până în al XlX-lea. Demne de văzut sunt în primul rând grădina întinsă şi colecţia de artă. Dintre cele trei faţade principale iese în evidenţă în mod special faţada de vest cu aticul ei măreţ, care ar fi fost structurat chiar de proprietar, ducele William Cavendish.

Hardwick Hall, Doe Lea

castelGeneroasa casă domnească a fost construită între anii 1590 şi 1597 de Robert Smythson (cea 1536-1614), cel mai important arhitect al epocii elisabetane, pentru contesa de Shrewsburry. Clădirea îmbină  diferite elemente stilistice din Renaşterea timpurie italiană până la stilul de pe Valea Loarei francez şi până la tradiţiile locale.

Iron Bridge, Coalbrookdale

Iron-Bridge-CoalbrookdalePodul terminat în anul 1781 peste Severn este primul pod de fier din lume şi se află din anul 1986 în patrimoniul cultural universal ca unul dintre cele mai de seamă monumente ale revoluţiei industriale. Construcţia proiectată de Thomas Pritchard (* 1777) şi executată de producătorul de fier Abraham Darby al lll-lea (1750-1791) a trâmbiţat cu aceasta o nouă eră a podurilor uriaşe de oţel.

Selfridges, Birmingham-cladiri futuriste

birmnight1Clădirea futuristă, ridicată de Future Systems pentru  lanţul de magazine Selfridges, a fost inaugurată în anul 2003 şi este deja noul punct de atracţie al Birminghamului. Învelişul albastru de beton este acoperit cu 15.000 de plăci de aluminiu, care amintesc de nişte paiete. Interiorul luminos cu balustrade e sale strălucitoare şi scări rulante a iată la fel de spectaculos ca exteriorul.

Wollaton Hall, Wollaton

Robert Smythson (cea 1536-1614) a ridicat, între 1580 şi 1588, un conac măreţ, pentru care a fost nevoit să devieze un întreg sat. Wollaton Hali aminteşte de o cetate şi este unul dintre cele mai importante castele renascentiste din Marea Britanie. Multe detalii ale faţadei robuste arată influenţa arhitecţilor italieni, mai ales a lui Sebastiano Serlio (cea 1475-1554).

Catedrala Sf. Măria, Lincoln

liconCatedrala de azi a fost reconstruită, după un incediu, între 1137 şi 1139. Traversa faţadei abruptă cu turnurile înalte este printre cele mai impozante privelişti din întreaga lume. De asemenea sunt foarte cunoscute bolţile unice – aşa-numitele Crazy Vaults – în stranele St. Hugh Choir şi Angel Choir cu ferestrele sale groteşti în ogivă parţial unice.

Burghley House, Stamford

Burghley_HouseConacul, ridicat între anii 1565 şi 1587, este cel mai de seamă exemplu pentru arhitectura epocii elisabetane târzii. Construcţia este proiectată probabil de William Cecil (1521-1598), mai apoi devenit baronul Burghley. Ea impresionează din afară în principal prin structura acoperişului cu multe turnuleţe, creneluri şi arcade. Parcul întins a fost adăugat în secolul al XVIII-lea.

Engineering Building, Leicester

engClădirea ridicată de James Stirling (1926-1992) şi James Gowan (* 1923) între anii 1959 şi 1963, în mijlocul campusului Universităţii Leicester, a întemeiat faima lui Stirling şi a provocat debite puternice în Anglia. Ceea ce este nou în mod demn de luat în seamă este aici faptul că forma exterioară a acestei cladiri se dirijează după funcţiunea sa. Se poate observa clar că este vorba de o facultate de inginerie.

Catedrala Sfintei Treimi, Ely

catedrala-elyCatedrala din Ely este cunoscută mai ales prin bogăţia sa în forme opulente, plasate cu semeţie la vedere, şi aripa de vest înălţată pe mai multe niveluri de galerii cu arcade este celebră în lume datorită diversităţii sale. Punctul de vârf al întregii cladiri, a cărei construcţie a început prin anul 1110 cu naosul, este desigur încrucişarea bolţilor la 90° cu construcţia fantastică a bolţii şi îndeosebi a lanternoului deasupra cupolei.

Catedrala Sf. Petru, Peterborough

peterborough-Catedrala din Peterborough, înălţată între 1118 şi 1238, este una dintre clădirile mari din era stilului normand. Construcţia foarte unitară, cu zidurile cu arcade pe trei niveluri cu hol continuu, şi-a păstrat tavanul original al navei centrale, desigur în forma restaurată. Faţada de vest şi galeria corului sunt printre cele mai impresionante părţi ale masivei cladiri.

Catedrala din Norwich

catedrala_xndkBiserica a fost ridicată începând cu anui 1096 şi oferă până şi azi – fără a lua în consideraţie bolta gotică – una dintre cele mai veridice amprente ale arhitecturii normande. Pereţii cu arcade pe trei niveluri egale sunt trăsătura tipică ai acestei construcţii incredibil de puternice şi stabile, dar care prezintă în detalii o calitate artistică foarte înaltă.

Universitatea East Anglia (UEA), Norwich

cladiri universitareAlături de blocurile terasate, construite în anii ’60 de Danys Lasdun (1914-2001) din beton decorativ, care acum sunt uzate, campusul universităţii UEA mai oferă un highlight arhitectonic: Sainsbury Centre for Visual Arts este una dintre primele cladiri ale celebrului arhitect britanic Norman Foster (* 1935) şi impresionează mai ales prin interiorul său inundat de lumină.

Capela King’s College, Cambridge

Kings_College_ChapelCapela ridicată începând cu anul 1446 se numără printre cele mai impresionante şi mai frumoase interioare ale întregului gotic. Enorma boltă în evantai a fost construită într-o formă mare pentru prima dată. Ea este până azi cea mai mare din lume. Acest model de boltă – o inovaţie a maeştrilor englezi – este de o asemenea virtuozitate, încât nici cele mai bogate bolţi ale continentului european nu o întrec.

Biblioteca Wren, Cambridge

bibliotecaOdată cu biblioteca ridicată de arhitectul regal Christopher Wren (1632-1723) între anii 1676 şi 1684, celebrul colegiu Trinity College şi-a primit diploma de absolvire bine meritată. Printr-o idee genială, Wren a putut realiza o faţadă echilibrată şi o sală înaltă la primul etaj. Nivelul podelei încăperii uriaşe stă pe aceeaşi înălţime cu pragul ferestrei de la arcada inferioară.

 1000 de minuni arhitecturale, Editura Aquila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here