Ciuboțica-cucului… știați că?

0
783
ciuboțica-cuculuiCiuboțica-cucului
Denumirea latină:
Primula veris L.
Denumirea engleză: Cowslip
Familia: Primulaceae
Descriere

Plantă erbacee cu rizom cilindric, dln care pornesc numeroase rădăcini adventive, dese, subţiri, ramificate la vârf. La suprafaţa pământului din rizom se formează o rozetă de frunze eliptic-ovale, cu suprafaţa reticulată, vârful obtuz, marginea crenată sau ondulată, pe faţa inferioară des-păroasă şi cu nervuri proeminente, peţiol aripat, lung. Tulpina floriferă poartă 6-18 flori galbene-aurii, grupate într-o umbrelă simplă. Conform http://www.csid.ro, ciuboțica-cucului e o plantă rãspânditã prin pãşuni şi fâneţe, în zonele de deal şi de munte; florile, de culoare galbenã, sunt grupate mai multe pe o tulpinã la a cãrei bazã se aflã un mãnunchi de frunze ovalare, alungite, cu suprafaţã încreţitã şi margine ondulatã; de la ciuboțica-cucului se pot folosi în scop terapeutic florile, frunzele şi rãdãcinile.

Răspândire

Ciuboțica-cucului are cerinţe ridicate faţă de umiditate, comună prin pajişti, fâneţe, păşuni însorite, poieni, luminişuri de pădure, livezi, lunci.

Organul utilizat, recoltare

Rizomii cu rădăcini se recoltează primăvara de timpuriu şi în timpul înfloririi. Se spală într-un curent de apă. Se usucă la soare sau în poduri învelite cu tablă, bine aerisite. Uneori se mal recoltează frunzele şi florile. Se usucă la umbră într-un singur strat. Uscare artificială la 35 – 400C.

Ciuboțica-cucului – Compoziție chimică și întrebuințări

Rizomii cu rădăcini de ciuboțica-cucului conţin saponozide triterpenice. S-au mai izolat: amidon, zaharuri, ulei volatil, enzime, substanţe tanante, flavonozide, săruri minerale. Datorită măririi şi fluidificării secreţiei bronhice rizomii şi rădăcinile de ciuboțica-cucului se utilizează ca expectorant, sub formă de decoct.

  • Decoct: Se fierb 200 de ml de apă cu 1 linguriță de rădăcini uscate și măcinate timp de 5 minute, apoi se infuzează 10 minute. Se beau 2-3 căni pe zi între mese.

Plante medicinale din flora Republicii Moldova (Atlas), Anatolie Nistreanu

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Pelinul. Știați că…

Muștarul. Știați că…

Ce nu ştiaţi despre varză

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.