Citate celebre – Învățăturile lui Dalai Lama

0
742

dalai lama citat

Citate celebre – Învățăturile lui Dalai Lama.

„Toate religiile sunt, în principiu, mijloace menite să-i ajute pe oameni să devină mai buni, mai puri și mai creativi.” (Dalai Lama)

Fără a avea pretenția că am studiat și am înțeles în profunzime filosofia budistă, dharma (învățătura budistă), karma și nirvana, o concluzie am desprins, totuși: viața poate fi trăită și explicată foarte simplu, noi suntem cei care o complicăm, alegând soluții care, de multe ori, nu sunt adevărate soluții, ci drumuri închise. În principiu, nu este foarte greu să înțelegi aceste învățături, greul vine când trebuie să le pui în practică și nu păstrezi linia simplității.

Budismul explică viața în noțiuni ca: nevoia de iubire, compasiunea, Cele Patru Adevăruri Nobile, Calea Octuplă, conștiință, renaștere, dușmanul din interior, existența ciclică, emoții, transformarea minții, postură, respirație, meditație etc.. Am selectat câteva reflecții din lectura mea actuală, „Dalai Lama despre el însuși – O introducere în filosofia și învățăturile sale”, pentru a puncta perspectiva și viziunea acestui mare lider spiritual asupra noțiunilor enumerate.

Citate înțelepte – Dalai Lama

Despre fericire

„Cred că scopul vieții este acela de a fi fericit. Din clipa nașterii, fiecare ființă omenească își dorește fericirea și nu vrea să sufere. Nici condițiile sociale, nici educația și nici ideologia nu schimbă această situație. Din străfundul ființei, ne dorim, simplu, mulțumire.”

dalai lama

„Cel mai înalt grad de liniște interioară vine din dezvoltarea iubirii și a compasiunii. Cu cât ne pasă mai mult de fericirea celorlalți, cu atât mai mult sentimentul nostru de bine se împlinește. Cultivarea unui sentiment cald, de apropiere față de ceilalți, ușurează automat mintea.”

Nevoia noastră de iubire

„Nevoia de iubire stă la temelia existenței omenești. Ea provine din interdependența profundă pe care o împărtășim toți. Indiferent cât de capabil și de priceput ar fi un individ, lăsat singur, el nu va supraviețui.”

„De la cel mai neînsemnat și până la cel mai important eveniment, afecțiunea și respectul celorlalți sunt vitale pentru fericirea noastră.”

„Cred că nimeni nu s-a născut fără nevoia de iubire.”

Compasiunea

„Adevărata compasiune nu este doar un răspuns emoțional, ci un angajament ferm, fondat pe rațiune. Drept urmare, o compasiune adevărată față de ceilalți nu se schimbă nici dacă ei se comportă într-o manieră negativă.”

Citiți și 10 citate pe care trebuie să le cunoști.

Prieteni și dușmani

„Dacă vrem cu adevărat să învățăm, ar trebui să-i considerăm pe dușmani drept cei mai buni profesori! Pentru o persoană care prețuiește compasiunea și iubirea, practicarea toleranței este esențială, iar, pentru aceasta, un dușman este indispensabil.”

„Mânia și ura sunt adevărații noștri dușmani. Acestea sunt adevăratele forțe pe care trebuie să le înfruntăm și să le înfrângem, nu ‘inamicii’ ocazionali, care ne apar din când în când în viață.”

dalai lama citat 2
Dalai Lama

„Numai afecțiunea ne aduce prieteni adevărați.”

„În societatea materialistă a zilelor noastre, dacă ai bani și putere, atunci se pare că ai și mulți prieteni. Dar ei nu sunt prietenii tăi: ei sunt prietenii banilor și ai puterii tale. Când îți pierzi bunăstarea și influența, îți va fi greu să le mai iei urma acestor oameni.”

Citiți și Refresh mental cu 21 de citate inspiraționale.

„Dacă ai o inimă sinceră și deschisă, atunci te vei simți în mod firesc valoros și încrezător și nu va mai trebui să te temi de ceilalți.”

Înțelepciunea budistă în percepția lui Dalai Lama

„Trebuie să ne folosim de toate oportunitățile pentru a practica adevărul, pentru a ne îmbunătăți pe noi înșine, în loc să așteptăm vremea în care vom avea mai puține de făcut. Treburile acestei lumi sunt precum valurile dintr-un iaz: când una dispare, alta apare; nu există sfârșit pentru ele.”

Cele Patru Adevăruri Nobile

„Primul Adevăr Nobil este adevărul suferinței, faptul că fericirea noastră se sfârșește mereu. Tot ce avem este vremelnic. Nimic din ceea ce credem îndeobște că este real nu este etern. Ignoranța, atașamentul și furia sunt cauzele suferinței noastre fără sfârșit. Cel de-al Doilea Adevăr Nobil este, astfel, reprezentat de înțelegerea acestei cauze a suferinței. Când elimini rădăcina suferinței (amăgirea), atingi un stadiu de întrerupere a suferinței – cel de-al Treilea Adevăr Nobil sau nirvana. Cel de-al Patrulea Adevăr Nobil este acela că există o cale ce induce întreruperea suferinței. Spre a atinge acest stadiu cu propria ta minte, trebuie să urmezi o cale.”

dalai lama

„Cine caută sursa suferinței descoperă că ea se află în minte și mai precis în factori mentali și în tulburări mentale de tipul atașamentului și mâniei, precum și într-un rău legat de mânie, respectiv invidia.”

„Există o zicală care susține că petele unui tigru sunt vizibile, pe când cele ale unei ființe omenești nu sunt; cu toate acestea, putem deduce cum sunt ceilalți după modul în care ni se arată.”

Cauză și efect

„Din pricina legăturii de tip cauză-efect, care există între experiența și faptele noastre, ne petrecem viețile îndurând tot felul de urcușuri și coborâșuri, în neliniște și confuzie. A fi în întregime eliberat de povara faptelor trecute și de robia dorinței, a urii și a ignoranței se numește eliberare sau nirvana.”

„Ceea ce facem acum va avea consecințe în viitor. (…) Să plantăm semințele unei renașteri favorabile în noua viață și să evităm căderea în sferele de jos ale existenței.”

Bibliografie citată: „Dalai Lama despre el însuși. O introducere în filosofia și învățăturile sale”, editor Rajiv Mehrotra

Citate selectate de Mihaela Mușetescu

Citiți și Leonardo da Vinci – Gânduri despre viață, artă și sentimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here