Citate exceptionale de Mircea Eliade

0
544
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Maitreyi-IntoarcePagina.ro
Maitreyi-IntoarcePagina.ro

 Mircea Eliade scriitorul care a strabatut India

Mircea Eliade – Dacă aţi citit “Maitrey” sau “Noaptea de sânziene”, stiti cat de genial este Mircea Eliade. Prin prisma unui scriitor lucid care vede viaţa in  în  sute de nuanţe şi din multe perspective, cred ca avem ce invăţa din cărţile lui Eliade. În primul rând detaşarea, simţământul iubirii, nobleţea care descoperă ceea ce stă ascuns in spatele lucrurilor, în spatele femeii si  fiinţei ei. ‘Noaptea de sânziene’ este o carte care cuprinde atâtea trăiri descrise intr- un mod distinct si cartea te destinde cu fiecare pagină citită. In care autorul pleacâ în căutarea timpului si spaţiului sacru si deslusim retragerea din timpul istoric. Nu este greu sa-l citesti pe Mircea Eliade, cărtile sale sunt usor de digerat si întotdeauna conţin o lectie plăcuta despre viaţă.

Mircea Eliade (n. 13 martie 1907, București – d. 22 aprilie 1986, Chicago), a fost istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor român la Universitatea din Chicago. Filozof și istoric al religiilor, Eliade a fost profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al catedrei de istoria religiilor Sewell L. Avery din 1962, naturalizat cetățean american în 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor.

Vorbe de la Eliade de uns pe suflet

„Cea mai preţioasă călătorie este aceea către sufletul nostru, călătorie pe care o facem în singurătate.”

„Sunt vremuri în care nu poţi înainta decât mergând contra curentului.”

„Binele făcut la nevoie ţi-l răsplăteşte înzecit Dumnezeu când nici nu te gândeşti…”

„Dac-ai şti cât am fugit de tine, până te-am întâlnit…”

„Totul este posibil, împotriva tuturor rațiunilor.”

„Dacă fiecare ins ar activa fără gândul recompensei, pământul ar fi un rai.”

„Dar e atât de dureros şi greu să nu crezi în fericire. Pentru cei mulţi, fericirea ajunge chiar un sens dat existenţei. Cu atât mai rău pentru ei. Fericirea nu poate fi cunoscută, valorificată şi stăpânită decât după ce te-ai îndoit de ea.”

„Visul, supapa de siguranţă a setei de transcendere, arta, magia, dansul – iar, pe de altă parte, dragostea şi mistica – mărturisesc din atâtea unghiuri diferite instinctul fundamental şi ursit al firii omeneşti: ieşirea din sine, contopirea cu altul, fuga de singurătatea limitată, avântul către o libertate perfectă în libertatea celuilalt.” 

Ionela Moldovanu