Ciorba: Valențe incredibile pentru organism. Este cel mai echilibrat aliment

0
483

ciorbaCiorba – cel mai echilibrat aliment – Mâncarea tradițională a românilor

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, pe contul său de Facebook, că ciorba este dietetică și ieftină. Totodată este și cel mai complet și mai echilibrat aliment. Este soluția pe care oricine o are la îndemână pentru o alimentație sănătoasă.

Ciorba – Aliment complet – Tradiția românilor

„Există un aliment care, din fericire, face parte din tradiția culinară a romanului însă și-a pierdut locul de cinste la masă noastră. Este vorba de banală ciorbă/supă gătită din ce în ce mai puțin din păcate… Chiar și în familiile unde există copii.

Nutriționiștii din toată lumea au recunoscut că ”de la supă încoace, nu s-a inventat nimic mai echilibrat în materie de nutriție”. În Franța masă de seară nu se numește cină ci „souper”. Acolo există obiceiul ca seară să mănânci doar o supă. Tot supă că unic fel de mâncare se servea și la primele restaurante, acest produs fiind considerat ideal pentru ”restaurarea” puterii de muncă”.

În România orice gospodină știe că nimic nu satură mai bine și nu e mai economicos decât o oală de ciorbă. Iar dacă ați făcut armata sau ați mâncat la autoservire și voi știți ce gust minunat are ciorbă făcută la cazan 🙂

Din punct de vedere nutritiv ciorba este un fel de mâncare complet și echilibrat. Avem în ea legume, paste făinoase/orez sau cartofi, un pic de carne sau peste și multă apă. Ciorbă hidratează, încălzește și hrănește cu puține calorii. V-ați dat seama că nu vorbesc de ciorbă cu 2 degete de grăsime la suprafață… Și nici de cea în care punem 4 linguri de smântână.

Recomandare: Introduceți supa sau ciorba în alimentație!

Fie că e de legume sau are și carne, fie că o mâncați caldă sau rece, fie că e acră sau dulce, reconsiderați ciorbă/supă în alimentația zilnică. E cea mai simplă formă de a consumă legume în cazul copiilor și bătrânilor. E făcută în casă de mâna voastră și ține câteva zile.

Marele avantaj al ciorbei este faptul că satură și ține burtă plină timp de 2-3 ore. Dacă se urmărește ecografic timpul de golire al stomacului se observă o întârziere de 30% în cazul supei comparativ cu situația în care alimentele ar fi consumate separat. Deci supă ține de foame mai bine decât dacă am mânca o bucățică de carne cu legume și cartofi și am bea un pahar de apă.

Această curiozitate nu a putut fi explicată.Un lucru cert însă: mixate între ele, ingredientele din ciorbă stau mai mult în stomac! Nu ne rămâne decât să profităm, dacă ținem la silueta.

Va recomand cu drag o porție generoasă de ciorbă aburindă, că fel unic pentru oricare din mesele voastre. Și puneți lângă ea și un ardei iute, intensifica arderile și accelerează metabolismul cu 25% timp de 3 ore după masă 🙂 . Poftă bună!”, a scris dr. Mihaela Bilic, pe contul său de Facebook.

Pentru a descoperi mai multe alimente sănătoase, ce nu trebuie să vă lipsească din meniu, accesați rubrica Stil de viață.