Ciocolata – Prieten, nu dușman

0
197

ciocolataCiocolata – Beneficiile consumului – Ajută la evitarea unor probleme cardiovasculare

Dacă aveţi uneori poftă de o ciocolată bună şi vă trebuie un motiv în plus pentru a o consuma, suntem fericiţi să vă dăm o mână de ajutor. Studiile din ultimii ani au demonstrat că ciocolata oferă beneficii multiple pentru sănătate. Reduce tensiunea arterială, colesterolul, stimulează endorfinele şi prelungește viața.

Ciocolata – Mai puține probleme cardiovasculare

Unele dintre primele dovezi clare că ciocolata ar putea fi un aliment sănătos au apărut în urma unui studiu realizat acum mai bine de 20 de ani pe o populaţie de indigeni din Panama, care includeau în dietă o cantitate mare de cacao. Aceştia aveau extrem de puţine probleme cardiovasculare, în special tensiune. Ciocolata a fost identificată ca factorul care făcea diferenţa. .

Au urmat o serie de alte studii, însă de importanţă majoră este o analiză a Universităţii Cambridge de acum 3 ani, care a inclus peste 100 de mii de persoane de pe întreg globul. O concluzie importantă a acesteia este faptul că persoanele care consumă ciocolată de cel puţin de două ori pe săptămână au un risc cu 37% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare si cu 29% mai mic de a suferi un accident vascular.

Alte studii au atras atenţia asupra conţinutului ridicat de resveratrol pe care îl au anumite preparate din cacao. Resveratrolul este un antioxidant potent pe care îl regăsim şi în vinul roşu. Are efecte de încetinire a îmbătrânirii, de prevenire a cancerului şi a problemelor cognitive ale vârstnicilor (boala Alzheimer) şi de protecţie împotriva radicalilor liberi.

Ciocolata se mai mândreşte şi cu alte beneficii, cum ar fi stimularea secreţiei de endorfine, substanţe care induc starea de bine şi calmează durerea. Ea energizează, efectul fiind similar cu cel al cafelei – la bază stănd substanţa numită teobromina.

Ce tip de ciocolată să consumăm?

Flavanolul, un antioxidant din familia flavonoizilor, este una dintre „armele” principale cu ajutorul căreia ciocolata întăreşte sănătatea. Din păcate, procesul tehnologic prin care se produce majoritatea ciocolatei de pe piaţă, inventat acum câteva sute de ani, include o etapă care distruge majoritatea bioflavonoizilor. De aceea, chiar şi ciocolata neagră, cu conţinut ridicat de cacao, are mult mai puţin flavanol decât variantele neprocesate. Pentru beneficii maxime căutaţi ciocolata naturală, care nu a trecut prin procesul de alcalinizare. De asemenea, evitaţi ciocolata cu lapte sau cea umplută cu diferite amestecuri. Aceasta are de regulă şi un nivel ridicat de zahăr.

În ceea ce priveşte cantitatea optimă pe care ar trebui să o consumăm, părerile sunt împărţite. O echipă de specialişti recomandă circa 6 grame de ciocolată pe zi. Aceasta înseamnă aproximativ un pătrăţel.

Mariana Bronţ, asistent de farmacie www.farmacia3.ro

Descoperiți mai multe articole la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.