Tot ceea ce ne înconjoară este format din atomi, particule minuscule de materie. Singuri sau împreună cu alţi atomi, identici sau diferiţi, formează molecule, componente de bază ale oricărei substanţe. Molecula de apă, de exemplu, este compusă din doi atomi de hidrogen şi unul de oxigen. Legăturile dintre moleculele substanţelor solide sunt foarte puternice, cele dintre moleculele lichidelor sunt mai slabe, iar în cazul gazelor, moleculele se pot mişca liber, în toate direcţiile. O vreme, oamenii au crezut că atomul este cea mai mică particulă de materie. Ulterior, oamenii de ştiinţă au descoperit că atomii sunt formaţi din diferite particule subatomice, cum sunt electronii (negativi şi liberi să se mişte), protonii (pozitivi şi captivi în nucleu) şi neutronii (neutri dar de asemenea captivi în nucleu).
• Cum, Când, De Ce •
De ce rugineşte fierul?
Rugina este o depunere maro-roşiatică ce se formează adesea pe suprafaţa obiectelor de fier atunci când acestea sunt expuse acţiunii agenţilor atmosferici. Ea este rezultatul unei reacţii chimice, oxidarea, care se petrece cu atât mai repede cu cât fierul este expus la aer, mai mult timp. Odată formată pe suprafaţa unui obiect, rugina se exfoliază şi cade uşor, lăsând suprafaţa metalului în contact cu aerul, ceea ce duce la formarea unui nou strat de rugină.
Chimia organică şi anorganică
Chimia organică studiază carbonul, unul dintre elementele de bază ale organismelor vii. Chimia anorganică studiază toate elementele chimice.
În prezent se cunosc peste 200 de particule subatomice.
Un fir de praf conţine un miliard de atomi.
O picătură de apă conţine 10 miliarde de molecule de apă.
O moleculă de hidrogen conţine doi atomi de hidrogen.
De ce un măr fără coajă îşi schimbă culoarea?
Reacţiile chimice pot să separe, să unească sau să combine în mod diferit elementele care formează un compus. Ca o reacţie chimică să aibă loc, câteodată este suficient simplul contact între două molecule; alteori este necesară intervenţia căldurii, a electricităţii sau a unui catalizator (un factor extern care activează reacţia), în reacţiile chimice, materia se transformă. Un măr curăţat de coajă se înnegreşte din cauza unei reacţii de oxidare, pentru că fierul conţinut în măr se combină cu oxigenul din aer.
Marea Carte, Editura Litera International
Jurnal Spiritual