Cine ştie răspunde – De ce erup vulcanii?

0
3443

vulcanii gheizerDe ce erup vulcanii?

Sub scoarţa Pământului, rocile topite de căldură, formează magma, o masă lichidă şi incandescentă.

Când magma urcă din măruntaiele Pământului la suprafaţă şi iese printr-un vulcan, avem de-a face cu o erupţie: din gura vulcanului ţâşneşte lavă, însoţită de vapori, cenuşă, pulberi şi lapili. Când lava ţâşneşte din crater, ea este roşie şi foarte fierbinte (1 100°C) şi se revarsă, distrugând tot ce-i stă în cale.

Cine, cum, când

Ce sunt gheizerele?

Gheizerele sunt jeturi de abur, provenind din interiorul Pământului, care ies din crăpăturile scoarţei terestre şi pot să ajungă până la 10 m înălţime. Ele sunt provocate de căldura magmei, care încălzeşte şi transformă în
vapori apa aflată la mare adâncime.

Recorduri

Intensitatea unei erupţii se măsoară după cantitatea de cenuşă răspândită în aer. Iată cele mai mari erupţii din istorie, în ordinea intensităţii:

Tambora, Indonezia (1815) Krakatoa, Indonezia (1883)

Când erup vulcanii?

Vulcanii activi aruncă lavă în mod constant şi periodic. Vulcanii în repaus prezintă perioade lungi de inactivitate, în vulcanii stinşi, magma din rezervor s-a epuizat sau s-a întărit în scoarţa terestră.
• Katmai, S.U.A. (1912)
• Vezuviu, Italia (79)
• Sf. Elena, S.U.A. (1980)
Sunt toţi vulcanii la fel?Vulcani 2
Forma unui vulcan depinde de compoziţia chimică a lavei şi de felul în care aceasta se revarsă în exterior.

Când lava este foarte fluidă, ea se scurge îndelung înainte de a se solidifica şi formează vulcanii cu scut, puţin înalţi şi largi.Vulcani 3
Dacă lava este mai densă, ea se solidifică repede şi dă naştere vulcanilor conici, cu pante abrupte.
Lava foarte densă se solidifică imediat, fără să se scurgă, şi formează vulcani cu vârful ascuţit, înalţi chiar şi de 300 de metri!

Exista vulcani liniari, fisuri lungi şi înguste ale scoarţei, de pe fundul oceanelor. Magma iese lent şi se solidifică, fără să creeze forme de relief.

”Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here