Cine ştie răspunde! Cum se naşte un râu?

0
1021

DebitulCum se f0ormeaza un riu 2Cantitatea de apă care se găseşte într-un râu nu este întotdeauna aceeaşi: ea creşte când plouă mult sau primăvara când se topesc zăpezile şi scade în timpul verii, când unele râuri seacă de tot.

De ce apa mării este sărată iar cea a râurilor nu?

Apa râurilor provine din izvoare – prin care ţâşneşte la suprafaţă apa de ploaie pătrunsă în pământ -, din topirea gheţarilor sau din apele pluviale. în general, râul se formează la munte.

Cum se f0ormeaza un riu 1La început, din cauza puternicei înclinaţii a terenului, el curge cu viteză şi năvalnic.

La câmpie, râul încetineşte şi îşi continuă cursul în curbe largi, numite meandre. Pe parcurs, el primeşte apele râurilor mai mici, afluenţii. Călătoria râului se termină la gura de vărsare, unde apele se revarsă în mare.

Albia  sau patul râului, adică partea de teren pe care acesta curge, este modelată în permanenţă de râul însuşi, care erodează pământul în anumite locuri şi depozitează material detritic în altele, formând noi curbe. În realitate şi apa de râu conţine săruri, preluate din rocile peste care curge. Dar cantitatea lor este atât de redusă încât nu se simte.

Când apa din râuri se varsă în mare, ea se evaporă, eliberând acea cantitate mică de sare pe care o conţinea. în timp, s-a creat o asemenea acumulare de săruri minerale încât apa mărilor şi a oceanelor a devenit sărată.

Cum se formează gura de vărsare a unui râu?

estuarGura de vărsare a unui râu poate fi o deltă sau un estuar, în funcţie de forţa curentului marin sau de cantitatea de material detritic transportat de cursul de apă.La gura de vărsare, apa de râu devine salmastră, pentru că se amestecă cu apa sărată a mării. Gura de vărsare în estuar: când curentul marin este puternic, acesta ridică nivelul râului şi-i lărgeşte progresiv gura de vărsare, producând o adâncitură de forma unei pâlnii.

Gură de vărsare în deltă: când curentul marin este slab, râul depune materialele adunate de pe cursul său, formând limbi de pământ care îl împart în braţe.

”Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here