Cine ştie răspunde! Ce sunt copacii?

0
2607

copaciiCopacii au o tulpină lemnoasă care este protejată de scoarţă şi care, la câţiva metri de la pământ, se ramifică. Coroana copacilor este formată din frunze de cele mai variate forme: late, cum sunt cele ale stejarului, platanului sau castanului, ori aciculare ca ale coniferelor, cum este pinul, bradul sau chiparosul. Unele specii de copaci, cu frunzele mereu verzi, îşi menţin permanent coroana, schimbându-şi frunzele puţin câte puţin, prin rotaţie. Ȋn schimb, foioasele îşi pierd toate frunzele o dată pe an, la începutul anotimpului celui mai friguros sau al celui mai uscat. Ȋn general, copacii îşi dezvoltă rădăcinile în partea inferioară a tulpinei.

Copacii – Cine, Cum, Când – Ce este scoarţa?

Trunchiurile copacilor sunt protejate de scoarţă: un strat impermeabil de celule moarte. Aceasta apără planta de insecte, de paraziţi şi de schimbările bruşte de temperatură. Scoarţa constituie şi un semn distinctiv pentru fiecare copac, întrucât diferă mult de la o specie la alta.

La ce folosesc rădăcinile copacilor?

Rădăcinile absorb apa din pământ, înmagazinează substanţele hrănitoare provenite din frunze şi menţin planta ancorată în pământ. Numeroşi perişori distribuiţi pe suprafaţa rădăcinilor măresc puterea lor de absorbţie.

Coniferele

Cu excepţia zadei, coniferele sunt plante mereu verzi. Frunzele lor sunt acoperite cu un strat impermeabil şi au forma unui ac, pentru a reduce la minim evaporarea şi expunerea la frig.

Să facem

Fiecare scoarţă are propriul său desen caracteristic, asemenea unei amprente digitale. Poţi să-ţi alcătuieşti un dosar cu amprente pe care le poţi obţine astfel: aşează o foaie de hârtie de calc sau de copt pe o porţiune a copacului unde desenul scoarţei să fie foarte evident. Colorează foaia cu un creion ceracolor, ţinându-l culcat şi vei obţine amprenta scoarţei. Repetă operaţiunea şi pe alţi arbori iar apoi lipeşte amprentele pe cartonaşe colorate, cu numele copacului căruia îi aparţin.

Plantele cu frunze late

Multe plante cu frunze late sunt arbori din categoria foioaselor, deşi există şi unele specii tropicale, care îşi păstrează frunzele tot timpul anului.

Unele rădăcini se dezvoltă în aşa fel încât să păstreze multe substanţe nutritive: acestea sunt rădăcinile pivotante, ca cele de morcovi. La unele plante rădăcinile se lungesc în apă sau în aer. Rădăcinile Banyan-ului, de exemplu, sunt adventive pentru că ele cresc din ramuri şi se lungesc până la pământ.

Marea Carte, Editura Litera International

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here