Flacăra este un amestec incandescent şi luminos generat de combustia unor substanţe solide, lichide sau gazoase. Pentru a se naşte o flacără sunt indispensabile trei elemente: căldura, agentul de combustie (oxigenul) şi combustibilul (un material, cum este ceara sau benzina, care poate să ardă). Băţul de chibrit se aprinde când, prin frecare, se produce temperatura necesară pentru ca oxigenul să ardă sulful. Când suflăm peste chibrit, temperatura scade iar combustia se întrerupe.
• Unde, Cum, Când •
Cum se măsoară temperatura unui corp?
Pentru măsurarea temperaturii există diferite scări care îşi iau numele de la inventatorul lor: scara Celsius, scara Fahrenheit, scara Kelvin şi scara Rankine. Scara folosită în cea mai mare parte a ţărilor este scara în grade Celsius (C). Iată unele exemple:
250°C – temperatura de ardere a lemnului
100°C – temperatura de fierbere a apei
37°C – temperatura corpului omenesc
0°C – temperatura de îngheţare a apei
-39°C – temperatura de solidificare a
mercurului
-273°C – zero absolut (absenţa totală
a căldurii).
Resturile arderii
Fumul, cenuşa şi funinginea se află printre produsele arderii. Când o substanţă arde ea nu este distrusă, ci se transformă în alte substanţe şi în căldura.
Forma flăcării
Flăcările au o formă alungită întrucât aerul cald, mai uşor decât cel rece, urcă.
Să facem
Prin acest experiment foarte simplu vei dovedi că fără oxigen flacăra se stinge. Ia o lumânare şi fixeaz-o pe o farfurie cu un pic de lipici.
Cu ajutorul unui adult aprinde lumânarea, apoi acoper-o cu un borcan de sticlă.
După câteva momente vei vedea că flacăra se stinge, pentru că oxigenul deja s-a epuizat.
Ce este combustibilul?
Substanţele care, în prezenţa oxigenului, ard repede şi emit mari cantităţi de căldură sunt numite combustibili şi sunt folosite pentru producerea luminii, a căldurii şi a energiei. Lemnele de foc şi cărbunele sunt combustibili solizi. Benzina, motorina şi kerosenul sunt combustibili lichizi, derivaţi din petrol. Gazul natural şi metanul sunt combustibili gazoşi.
Marea Carte, Editura Litera International
[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]