Cine ştie răspunde! Ce este laserul?

0
706

Laserul este un dispozitiv care generează un fascicul de lumină foarte intens, capabil să concentreze o mare cantitate de energie într-un punct ( Cine ştie răspunde! Ce este laserul? ).

Datorită puterii şi preciziei sale, acesta este folosit pentru scopuri foarte diferite: să taie tablă din fier, să sudeze metale, să realizeze intervenţii chirurgicale delicate, să creeze efecte spectaculoase de lumină pe cer, să producă şi să citească compact-discuri, să citească codurile cu bare ale produselor şi multe altele.

laser 1

Bancomatul este un dispozitiv magnetic ce permite scoaterea banilor de la ghişeele automate ale băncilor. Această legitimaţie conţine datele personale ale proprietarului, codul secret (PIN) şi informaţiile de pe contul său curent de bancă, memorate pe banda magnetică, într-un circuit mic electronic şi, uneori, chiar pe un cod de bare. Toate datele sunt citite de un computer al ghişeului care scoate din cont suma respectivă şi livrează bancnotele.

De ce există codul de bare pe ambalaje?
În cea mai mare parte a magazinelor toate informaţiile care privesc marfa (cantităţile cumpăraţi şi vândute, costurile etc.) sunt memorate şi procesat de computere. Codul de bar conţine informaţii despre marca şi tipul de produs, despre formatul ambalajul şi despre elementele care deosebesc un produs de altele asemănătoare, în general nu conţine indicaţii despre preţ, care este variabil. Codul de bare este citit de un aparat cu raze laser care traduce barele albe şi negre în date: benzile albe re flec lumina laserului, dispoziti transformă impulsul electrii şi îl transmite la computer.

Cum reuşeşte un CD să stocheze sunete?

Suprafaţa unui compact disc pare netedă dar, în realitate, este formată din găurele microscopice foarte numeroase, produse de o rază laser în momentul imprimării şi dispuse în trasee geometrice. Când introducem CD-ul într-un aparat de redare, o rază laser cu putere joasă este îndreptată spre discul în rotaţie: găurelele şi părţile plane de la suprafaţă reflectă în mod diferit lumina, creând o secvenţă specială de impulsuri luminoase care sunt citite şi transformate în sunete (Cine ştie răspunde! Ce este laserul?).

Cifre
• DVD-urile pot să aibă o capacitate de memorie care corespunde cu aceea a 7, 14 sau 26 de CD-uri
• Un CD-ROM (doar pentru citire), folosit pentru a încărca date într-un computer, are o memorie egală cu aceea a 400 de dischete de 1,44 Mb
• Diametrul unui CD este de 12 cm
• Un DVD este citit cu o viteză de 30 de ori mai mare decât un CD
Ce este un dvd?
DVD înseamnă Digital Versatile Disc, seamănă cu un compact disc, dar poate să conţină o cantitate mai mare de date şi poate fi citit cu o viteză mult mai mare. Un video DVD poate să înregistreze de la două la opt ore de imagini şi sunete de foarte înaltă calitate. Acelaşi DVD poate să conţină versiunea originală a unui film, diferite versiuni în alte limbi sau subtitrate.

Marea Carte, Ed. Litera Internaƫional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here