Cine ştie răspunde – Ce este firul de păr?

0
161

firul de par

Corpul omenesc este aproape în întregime coperit cu păr dar, spre deosebire de celelalte mamifere, unele fire sunt atât de rare şi subţiri că sunt aproape invizibile. Părul şi firele de păr, care protejează corpul de căldură, de frig şi de traume, apar dintr-un săculeţ din epidermă, foliculul, şi sunt vii numai la rădăcină. Partea vizibilă a firului de păr este, de fapt, constituită din celule moarte. Părul creţ se naşte din foliculi plaţi, părul drept din foliculi rotunjiţi. Culoarea părului şi a pielii este dată de o substanţă numită melanină. Pielea deschisă la culoare conţine o cantitate de melanină mai mică decât cea de culoare închisă.

Creşterea părului

Părul se înnoieşte în permanenţă, în trei etape: prima etapă, de creştere, care durează doi sau trei ani; a doua, în care rădăcina părului iese în afară, a treia etapă duce la apariţia unui fir de păr nou care-l înlocuieşte pe cel care cade.

În fiecare zi pierdem aproximativ 80 de fire de păr.

Dacă nu sunt tăiate, unghiile pot să ajungă şi la 30 cm în lungime.

Unghiile de la mâini se reînnoiesc complet în 6 luni.

Omul are aproximativ 5 milioane de fire de păr pe corp.

Genele se reînnoiesc la fiecare 6 luni.

De ce avem unghii?

Unghiile protejează şi întăresc extremitatea degetelor de la mâini şi picioare; unghiile de la mâini ne ajută să apucăm obiectele foarte mici şi să…. ne scărpinăm!

Substanţa din care sunt făcute unghiile este aceeaşi cu cea care acoperă firele de păr, şi anume cheratina, o proteină groasă şi dură produsă neîncetat de piele. Unghiile percep stimulii tactili, la fel ca şi părul, dar dacă le tăiem nu ne provoacă durere, pentru că celulele care le alcătuiesc sunt moarte. Unghiile de la mâini cresc mai repede decât cele de la picioare.

Marea Carte: Întrebări şi răspunsuri, Ed. Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here