Cine sare peste micul dejun riscă să se îngraşe considerabil

0
153

micul dejunCei care care renunţă la micul dejun de trei ori pe săptămână riscă să consume 252 de calorii suplimentare pe parcursul zilelor respective şi să se îngraşe aproximativ 13 kilograme într-un singur an, susțin cercetătorii britanici.

Micul Dejun – masa cea mai importanta a zilei

Renunţarea la prima masă a zilei măreşte nevoia organismului de a consuma alimente nesănătoase şi poate duce la o creştere cu 13 kilograme a greutăţii corporale într-un singur an, dacă acele calorii suplimentare nu sunt arse prin intermediul unor exerciţii fizice, afirmă autorii studiului, informează Dailymail, citat de Mediafax.

Studiul, realizat cu ocazia Breakfast Week – o campanie naţională realizată în Marea Britanie în numele fermierilor şi producătorilor de cereale, cu scopul de a evidenţia importanţa micului dejun asupra stării de sănătate -, a evidenţiat faptul că alimentele preferate la jumătatea dimineţii de persoanele care sar peste micul dejun sunt cipsurile, ciocolata şi biscuiţii.

În Marea Britanie, o persoană din 10 nu mănâncă deloc la micul dejun în niciuna dintre zilele săptămânii. De asemenea, mai mult de o treime – 37% – dintre britanici au recunoscut că renunţă la prima masă în anumite zile ale săptămânii de lucru.

Cine nu mananca dimineata sufera de foame in prima parte a zilei

Potrivit acestui studiu, realizat pe un eşantion reprezentantiv de 2.000 de adulţi, 45% dintre persoanele care sar peste micul dejun recunosc că li se face foame la jumătatea dimineţii; 30% dintre ele se plâng că sunt obosite şi că le lipseşte energia; 14% dintre respondenţi spun că lipsa micului dejun îi face să se simtă morocănoşi.

Principalele motive pentru renunţarea la micul dejun au fost: lipsa senzaţiei de foame (30%) şi sacrificarea mesei pentru a petrece mai mult timp în pat (23%).

De asemenea, 12% dintre britanici spun că pur şi simplu uită să mănânce micul dejun; 12% spun că sunt prea ocupaţi cu alte activităţi gospodăreşti.

Studiul a evidenţiat, totodată, felul în care micul dejun influenţează alegerile culinare pentru restul zilei.

Predispozitia catre mancaruri nesanatoase

Cei care sar peste prima masă a zilei sunt mai dispuşi să opteze pentru un baton de ciocolată (27%); o cutie de băutură carbogazoasă (10%) în timpul prânzului.  Persoanele care mănâncă micul dejun în fiecare zi au un procent mai scazut. (13% respectiv 4%).

Potrivit medicului dietetician Azmina Govindji, coordonatoarea studiului, lipsa micului dejun determină o scădere a glicemiei. Astfel acele persoane tind să opteze pentru alimente considerate nesănătoase, care oferă o „satisfacere” imediată a nevoii de glucide.

Un astfel de comportament alimentar duce la un consum suplimentar de 252 de calorii în fiecare zi – 91.980 de calorii în fiecare an.

Dacă acestea nu sunt arse prin exerciţii fizice practicate cu regularitate, persoanele vizate riscă să se îngraşe cu 13 kilograme într-un singur an.

Breakfast Week este o campanie non-profit organizată de Consiliul pentru dezvoltarea agriculturii şi horticulturii. Campania se desfăşoară în această săptămână în Marea Britanie până duminică. Evenimentul se află la cea de-a 16-a ediţie anuală.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.