Cine este omul? – Cuvânt la început de an

0
242
Ce adevăr poate descrie cine este în final omul? La întrebarea aceasta oricine rămâne fără glas și nu poate nici să cugete. Fără glas rămâne și psalmistul David când întreabă în Psalmul 8, versetul 5, următoarele: Cine este omul, că-ți amintești de el, sau fiul omului, că-l cercetezi pe el?

Cine este omulAdică, cine poate fi acest om atât de mic și neînsemnat, de care Dumnezeu Își amintește și Se îngrijește, încât L-a trimis și pe Unicul Său Fiu să-l cerceteze, ca să-l mântuiască?

Într-adevăr, rămânem surprinși când citim în istoria veacurilor câtă putere poate ascunde omul înlăuntrul lui și la ce măsură poate să ajungă. Dorești să-l prezint din punct de vedere social, duhovnicesc, creator?

Mulți scriitori îl descriu ca fiind cea mai mare fiară a pământului; alții, din admirație, îl numesc erou când este nevoie să-și pună în lucrare puterea lui. Și Biserica Ortodoxă îl numește „mare” – de exemplu: Sfântul Antonie cel Mare, Sfântul Atanasie cel Mare. Luna ianuarie este plină de acești Sfinți Părinți.

La ce înălțime poate ajunge omul?

Dumnezeu a pus înlăuntrul omului această putere tainică, ca să le îndure pe toate, chiar și moartea, și să se urce pe înălțimi nebănuite, așa cum Creatorul l-a menit. Trebuie însă ca omul însuși să descopere și să cunoască această putere care se găsește în inima lui. Prin harisma libertății pe care Dumnezeu i-a dăruit-o, să aleagă puterea care-l va înălța pe culmi. Dar, pentru a ajunge pe înălțimi există doar o cale care ne duce acolo.

Și că acest drum este doar puterea credinței și a pocăinței ne încredințează Însuși Domnul nostru Iisus Hristos (Mat. 17,20), atunci când a fost întrebat de ucenicii Săi la vindecarea tânărului demonizat: De ce noi n-am putut să-l scoatem pe acesta? – adică pe demon.

Atunci Domnul le-a răspuns: Pentru puțina voastră credință. Căci adevărat vă grăiesc vouă! Dacă aveți credință cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, și se va muta; și nimic nu va fi vouă cu neputință! Adică, după erminia lui Panaghiotis Trembelas: „Adevărat vă spun: dacă aveți credință cât acest mic grăunte de muștar, veți spune muntelui acestuia, mergi de aici acolo, și se va muta. Și nimic nu va fi cu neputință voua!” Toți sfinții Bisericii noastre au ales această cale și au ajuns pe culmi, nu există un alt drum!

Desigur, dacă omul rămâne în necredință și în teama care-l coboară în cele mai de jos, aceasta se va întâmpla doar pentru că el singur i-a îngăduit diavolului viclean și stăpânitorului întunericului să atace puterea lui Dumnezeu aflată înlăuntrul lui, lăsând să intre în inima lui voința cea rea. Nu este vorba de puterea celui rău. Pentru că nu există puterea răului în fața voinței bune a omului și a puterii lui Dumnezeu.

Mă rog ca în noul an în care a intrat viața noastră să fim ajutați de harul dumnezeiesc.

Să descoperim puterea lui Dumnezeu care se găsește înlăuntrul nostru, ca să ne folosim de vremea care ne-a fost dăruită spre pocăință și spre propășire în idealurile credinței noastre. Amin.

Sevasta E. Hasioti, Când vrei să-ți potolești setea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.