Cinci cărți recomandate de Bill Gates | VIDEO

0
303

Potrivit obiceiului pe care și l-a cultivat de-a lungul anilor, Bill Gates face la final de an recomandări de lectură. Pentru zilele de relaxare el prezintă, pe blogul său, cinci cărți uimitoare, pe care le-a citit în 2017.

Vă prezentăm în continuare recenziile lui Bill Gates:

„Lectura este modul meu preferat de a-mi hrăni curiozitatea. Deși am noroc să mă întâlnesc cu o mulțime de oameni interesanți și vizitez locuri fascinante datorită muncii mele, cred că cel mai bun mod de a explora subiectele noi care te interesează sunt cărțile

În acest an am citit cărți pe o mulțime de subiecte, dar mi-a plăcut foarte mult  Steagurile negre: Răsăritul ISIS (Black Flags: The Rise of ISIS) ” de Joby Warrick. O recomand oricui dorește o lecție istorică convingătoare despre modul în care ISIS a reușit să profite de putere în Irak.

La celălalt capăt al spectrului, m-a fascinat noul roman al lui John Green,  Turtles All the Way Down „, o poveste despre o femeie tânără care urmărește un miliardar dispărut. Se ocupă de teme grave cum ar fi boala mintală, dar povestirile lui John sunt mereu distractive și pline de mari referințe literare.

O altă carte bună pe care am citit-o recent este „Culoarea legii (The Color of Law )” de Richard Rothstein.

Am încercat să aflu mai multe despre forțele care împiedică mobilitatea economică în SUA și mi-a ajutat să înțeleg rolul jucat de politicile fiscale în crearea segregării rasiale în orașele americane.

Am scris recenzii mai lungi despre unele dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit în acest an. Acestea includ un memoriile unuia dintre comedianții mei preferați, o poveste sfâșietoare a sărăciei în America, o profundă incursiune în istoria energiei și nu una, ci două povestiri despre războiul din Vietnam. Dacă sunteți în căutarea unei recomadări de lectură lângă șemineu în vacanța de sărbători, nu puteți da greș cu ele. 

„Cele mai bune lucruri pe care le-am putea face (The Best We Could Do)” , de Thi Bui. Acest roman extraordinar este un jurnal profund personal care explorează ce înseamnă să fii părinte și refugiat. 

Familia scriitoarei a fugit în Vietnam în 1978. După ce a născut propriul copil, ea a decis să afle mai multe despre experiențele părinților ei care au crescut într-o țară ruptă de ocupanții străini.

„Evacuat: Sărăcia și profitul în orașul american (Evicted: Poverty and Profit in the American City)” , de Matthew Desmond. Dacă doriți o bună înțelegere a modului în care problemele care cauzează sărăcia sunt interconectate, ar trebui să citiți această carte despre criza din Milwaukee.

Desmond a făcut un portret strălucit al americanilor care trăiesc în sărăcie. Mi-a dat un indiciu despre cum ar fi să fi sărac în această țară decât orice altceva am citit până acum.

Believe Me: A Memoir of Love, Death, and Jazz Chickens” , de Eddie Izzard. Povestea personală a lui Izzard este fascinantă: el a supraviețuit unei copilărițe dificile și a lucrat neîncetat pentru a-și depăși lipsa de talent natural și a devenit o stea internațională. Dacă sunteți un mare fan al lui, ca și mine, vă va plăcea această carte. Scrisul său este foarte asemănător cu vocea sa de scenă și m-am trezit râzând de câteva în timp citeam. 

„Simpatizantul (The Sympathizer)” , de Viet Thanh Nguyen. 

Majoritatea cărților pe care le-am citit și filmele pe care le-am văzut despre războiul din Vietnam s-au concentrat pe perspectiva americană. Nguyen oferă mai multe date despre cum ar fi să fii vietnamez și să fii prins între ambele părți. În ciuda laturii sale întunecată, Simpatizantul este o poveste captivantă despre un agent dublu și despre necazurile sale.

„Energie și civilizație: o istorie (Energy and Civilization: A History)” , de Vaclav Smil. 

Smil este unul dintre autorii mei preferați, și acesta este capodopera lui. El arată modul în care nevoia noastră de energie a modelat istoria umană – de la epoca morăritului cu măgăriță până la căutarea de energie regenerabilă de astăzi. Nu este cea mai simplă carte de citit, dar la sfârșit vă veți simți mai inteligenți și mai bine informați în privința modului în care inovația energetică modifică cursul civilizațiilor.”

Ana Grama

Jurnal Spiritual