O echipă de cercetători de la Edinburgh Zoo, din Scoția a început, în 2010, un experiment fascinant. Ei au pus un grup de cimpanzei crescuți în Țările de Jos în același loc cu un grup de cimpanzei crecuți în Scoția. Nici unul din cimpanzeii din cele două grupuri nu au fost vreodată în sălbăticie.
Ca toți cimpanzei, cele două grupuri studiate, au mormăieli speciale pentru anumite tipuri de alimente. Ele se schimbă în funcție de preferințele lor. Cimpanzeii olandezi cărora le-au plăcut mere, și-au exprimat plăcerea folosind un mormăit ascuțit; cimpanzeii scoțieni care nu au fost la fel de încântați, au folosit un mormăit mai grav, pentru a descrie fructele, relatează publicația Live Science.
Dar, după trei ani de trai în comun, cimpanzeii olandezi au făcut ceva care i-a surprins pe cercetători. Acestia au început să folosească mormăieli grave pentru a se referi la mere. Noile mormăieli au sugerat că grupul olandez a învățat „dialectul” cimpanzeiilor din Scoția, potrivit unui studiului, publicat pe data de 5 februarie în revista Current Biology. Constatările sugerează că, mormăielile cimpanzeilor, care referă la obiecte, pot funcționa într-un mod foarte asemănătoar cu vorbirea umană. Ele se refera la emoția atribuită produsului alimentar.
Până în prezent, oamenii de știință afirmau că această capacitate – de a învăța să atribui nume și descrieri specifice unor obiecte și fenomene, și de a le utiliza în același context cu semenii, este unică pentru discursul uman.
Dar cimpanzeii nu sunt singurele primate capabile să utilizeze comunicare vocală.
De exemplu, maimuțele vervet folosesc un sistem specific de semnale referențiale atribuite vulturilor și leoparzilor pentru a semnaliza prezența acestor prădători.
„Și mormăielile cimpanzeilor împărtășesc unele similitudini cu vorbirea umană”, a declarat cercetătoarea studiului Katie Slocombe; ea este psiholog evoluționist de la Universitatea din York, din Anglia.
Studiul este primul de acest gen care a demonstrat că cimpanzeii au un anumit control asupra structurii acestor mormăieli alimentare, explică Katie Slocombe. Atunci când au intrat în contact cu o structură socială diferită, cimpanzeii și-au modicicat structura apelurilor vocale, dar nu și preferințele.
Cercetătoarea crede că cimpanzeii olandezi și-au modificat modul mormăitului în scopul de a comunica mai bine decât pentru a învăța cuvinte noi.
Profesorul Klaus Zuberbühler este expert în evoluție lingvistică, la Universitatea din Neuchatel, Elveția. El a declarat că studiile anterioare erau o dovadă de „convergență acustică” la primate. Insa, toate exemplele au fost doar zgomote sociale, care nu făceau referire la anumite obiecte. Punctul cheie al acestui studiu este că a demonstrat că cimpanzeii au interacționat. Astfel semnalele lor au devenit similare.
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual