Charles Aznavour, supranumit “Sinatra francez”, o viață dedicată cântecului

0
56
Charles Aznavour, supranumit "Sinatra francez", o viață dedicată cântecului
Charles Aznavour, supranumit “Sinatra francez”, o viață dedicată cântecului (Foto: france24.com)

Charles Aznavour, supranumit “Sinatra francez”, o viață dedicată cântecului

Charles Aznavour a murit, la vârsta de 94 de ani, în locuința sa din Alpilles, sudul Franței, informează Le Figaro.

“Nu sunt bătrân, sunt în vârstă. Nu este acelaşi lucru”, spunea artistul, o manieră aparte prin care acesta obișnuia de a nu lua în seamă povara anilor.

Charles Aznavour încheiase recent o serie de concerte programate în Japonia, după ce, în vara acestui an, a fost nevoit să anuleze mai multe spectacole pentru că și-a fracturat un braț, scrie Mediafax.

Scurtă bigrafie

Fiu al unui cuplu de migranţi armeni, Charles Aznavour, pe numele real Charles Aznavourian, s-a născut pe 22 mai 1924, la Paris.

A fost supranumit “Sinatra francez”, deoarece a trebuit să lupte la începuturile carierei sale pentru a impune în mediul artistic talia, fizicul şi vocea lui fiind atipice. A devenit celebru abia la jumătatea anilor ’50.

Charles Aznavour era unul dintre cei mai simpatizaţi şi mai longevivi cântăreţi francezi, a apărut în peste 60 de filme şi a compus peste 1.000 de cântece, din care aproximativ 150 în limba engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă şi 50 în germană.

Charles Aznavour, supranumit “Sinatra francez”, o viață dedicată cântecului

Charles Aznavour şi-a început călătoria artistică la vârsta de 9 ani, cochetând cu actoria. Abia în adolescenţă a ales să devină cântăreţ, iar, în 1946, a fost descoperit de Édith Piaf, pe care a acompaniat-o în turneele ei din Franţa şi Statele Unite ale Americii.

În 1974, Aznavour s-a bucurat de succes în Marea Britanie, unde celebra piesă “She” a ajuns pe prima poziţie a clasamentelor de trei ori mai repede decât orice alt cântec de până atunci.

De-a lungul timpului a colaborat cu Édith Piaf, Fred Astaire, Frank Sinatra (Aznavour a fost unul dintre puţinii cântăreţi europeni invitaţi să cânte cu el), Andrea Bocelli, Bing Crosby, Ray Charles, Bob Dylan, Liza Minnelli, Elton John, Dalida, Serge Gainsbourg, Josh Groban, Petula Clark, Tom Jones, Shirley Bassey, José Carreras, Laura Pausini, Nana Mouskouri şi Julio Iglesias.

În 1974, Jack Jones a înregistrat un întreg album de compoziţii marca Aznavour, denumit “Write me a love song, Charlie”, care a fost relansat şi pe CD, în 2006.

În 2017, Charles Aznavour a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood.

Citește și:

Sărbătoarea Muzicii din Paris, cu partituri pe versuri de Carmen Sylva
Aforismul și romanța se întâlnesc în duh și se potențează 
Cantata care demonstrează că Salieri n-a fost responsabil de moartea “celui iubit de Dumnezeu”

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here