Să fie oare sania lui Moș Crăciun? sau poate o stea căzătoare? Un obiect zburător, care semăna cu o minge de lumină a străbătut cerul din sudul Angliei, chiar în seara de Ajun, în jurul orei locale 5:22.
Este vorba despre Stația Spațială Internațională. Ea a putut fi observată, timp de trei minute, traversând cerul londonez, miercuri, 24 decembrie.
Deplasându-se cu o viteză de 17.000 mile/h, satelitul artificial a traversat cerul de la vest la est la o distanță de numai 200 mile de pământ.
Un oficial de la Met Office a lansat informația, declarând că „stația spațială va putea fi observată. Ea ar putea semăna cu sania lui Moș Crăciun”.
Stația Spațială este un proiect global, care a luat naștere în 1998, fiind o colaborare între NASA, Agenția Spațială a Rusiei, Agenţia Spaţială Europeană, Agenţia Spaţială Japoneză și Agenția Spatială Canadiană. Are lungimea unui teren de fotbal; în ultimii 14 ani a fost locuință pentru mai mult de 200 de astronauți din opt țări. Echipajul actual este format din doi bărbați americani, doi bărbați și o femeie din Rusia și o femeie de origine italiană.
Este o structură modulară formată din module presurizate. Acolo, astronauții pot sta fără costume. Are panouri solare, o sală se sport, structuri externe și alte instalații spațiale. Ele se pot cupla sau decupla fără a-i afecta funcționalitatea.
Stația se mișcă cu o viteză uimitoare; ea reușește să facă un ocol complet al planetei în doar o oră și jumătate. Astronauții de la bordul navei, văd așadar, cincisprezece răsărituri de soare zilnic.
Anul acesta comandantul Barry Wilmore și inginerul zbor Terry Virts au apărut înconjurați de decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă.
Ei au transmis Crăciun Fericit și La Mulți Ani, pământenilor. În mesajul său, Wilmore, a vorbit despre Crăciun ca un timp de reflecție asupra semnificației acestei sărbători, și a spus că „pentru noi Crăciunul este un timp de rugăciune, în care ne gândim la nașterea Domnului.”
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual