Ceremonii dedicate Zilei Eroilor în întreaga ţară

0
76

Ministerul Apărării Naţionale organizează în toate marile garnizoane din ţară, ceremonii militare şi religioase.

În cimitirul din oraşul Buzău sunt înhumaţi peste 9.600 de eroi, de mai multe naţionalităţi.

La evenimente participă oficialităţi, ataşaţi militari şi ambasadori, oameni politici şi de cultură, precum și peste 6.000 de elevi din judeţul Buzău şi aproximativ o mie de militari din şapte state europene, care vor defila terestru şi aerian.

Parada militară internațională va fi deschisă de detașamentul militarilor din Austria, urmați de soldații din Bulgaria, Germania, Italia, Republica Moldova și cei ai Marii Britanii.

Militarilor de la sol li se vor alătura și aeronavele care vor survola Calea Eroilor din Buzău. Vor brăzda cerul avioanele de tip Mig-21 Lancer, o celulă de avioane Eurofighter aparținând Forțelor aeriene ale Marii Britanii și cunoscutul avion IAR-99 Șoim aparținând bazei aeriene Boboc din Buzău.

Surpriza o reprezintă elicopterul IAR 316 B Alouette, din care mai mulți militari vor arunca garoafe roșii în semn de recunoștintă pentru miile de eroi înmormântați în Cimitirul Eroilor.

Peste 7.000 de persoane au asistat, miercuri seară, la o spectaculoasă retragere cu torţe pe Calea Eroilor din Buzău la care au participat peste 1.000 de militari din România şi alte cinci ţări.

Manifestarea a prefațat ceremonia militară şi religioasă organizată joi la Cimitirul Eroilor din Buzău dedicată Zilei Eroilor şi Centenarului Marii Unirii, notează Agerpres.

Ana Grama