Centura de siguranță. Știați că…

0
340

centura de siguranțăCentura de siguranță. Cine a inventat-o? Cine a brevetat-o? Este obligatorie purtarea ei?

Confecționată dintr-un material rezistent, folosită fie de cei care lucrează la înălțime, fie de cei care călătoresc cu avionul sau cu mașina, centura de siguranță a cunoscut de-a lungul anilor modificări și îmbunătățiri, dar scopul ei a rămas același: salvarea de vieți.

Cine a inventat centura de siguranță?

Primele vehicule la care s-au folosit centuri de siguranță au fost avioanele.

George Cayley (1773-1857), inginer englez în domeniul aeronautic, este considerat inventatorul centurii de siguranță. El a creat o centură de siguranță la începutul secolului al XIX-lea, dar nu a considerat necesară patentarea invenției sale.

Edward J. Claghorn a fost cel care a brevetat centura de siguranță, în anul 1885. Aceasta era mai degrabă un ham și era destinată celor care lucrau la înălțime (vopsitori, zidari, pompieri etc.).

Centura de siguranță pentru mașini

Centura de siguranță pentru mașini a apărut abia în anii ’50 și a fost creată de americanul Hunter Shelden care, medic fiind, vedea frecvent răniți ajunși la camera de urgență a spitalului în urma accidentelor de mașină. El a inventat centura de siguranță auto în două puncte, care a fost implementată de Ford în 1955.

Centura de siguranță cu prindere în trei puncte, mult mai sigură decât varianta cu două puncte, a fost creată de americanii Roger Griswold și Hugh DeHaven. Inginerul suedez Nils Bohlin, un angajat al uzinelor Volvo, a adus îmbunătățiri acestui model. El a fost implementat prima dată la un Volvo în 1959.

Prima lege privind obligativitatea purtării centurii de siguranță de către șofer și de către pasagerul din dreapta acestuia a fost adoptată în 1970 în statul australian Victoria. Modelul a fost preluat de-a lungul timpului de legislațiile rutiere din alte țări.

Sursă informație: agerpres.ro

Citiți și Celulele stem. Știați că…?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.