Celulele stem. Știați că…?

0
357
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

celule stemPrima bancă de celule stem în România a apărut în 2006. În prezent, la noi, 10% din totalul persoanelor care devin părinți apelează la recoltarea de celule stem. Contractul de recoltare și stocare se semnează pentru 18-20 de ani.

În prezent, celulele stem sunt folosite în practica medicală în tratarea leucemiilor, limfoamelor Hodgkin, anomaliilor celulelor roșii, relatează Agerpres.

Celule stem – Au capacitatea de a se transforma

Celulele stem sunt celule cu capacitatea de a se transforma într-o diversitate de celule diferențiate (nervoase, hepatice, etc.). Ele pot să refacă țesuturi afectate sau distruse. Când o celulă stem se divide, celulele rezultate pot fi tot celule stem sau pot fi un alt tip de celule, celule specializate (hepatice, nervoase, epiteliale, musculare, etc.)

Acest tip de celule sunt nespecializate și se pot înmulți prin diviziune după o perioadă lungă de conservare. Se transformă și cultivă, în condiții controlate, astfel încât să formeze țesuturi. Ele pot fi embrionare și adulte.

Orice tip de celulă

Celulele stem embrionare pot crea orice tip de celulă (totipotente) și se pot obține din țesut embrionar. Celulele stem adulte (pluripotente, multipotente) pot crea celule ce vor forma diverse țesuturi (hepatic, celule sangvine, nervos, osos, etc).

Din cordonul ombilical, se recoltează două tipuri de celule stem: hematopoietice (din sângele cordonului ombilical) și mezenchimale (din peretele cordonului ombilical). Celulele stem hematopoietice se pot folosi în tratarea unui număr de peste 80 de afecțiuni, în special ale sângelui. Celulele stem mezenchimale pot regenera țesuturi (miocard, hepatic, epidermic etc), având utilizare în medicina regenerativă.

Compatibilitate de până la 100%

Celulele stem au o compatibilitate de până la 100% în cazul unor transplanturi autologe. Ele maximizează șansele vindecării copilului, și până la 50% în cazul altor membri din familie (transplanturi alogene).

În cazul unor astfel de transplanturi cu celule stem hematopoietice, efectul de respingere a transplantului este mult redus dacă se folosesc și celule stem mezenchimale, recoltate din țesutul cordonului ombilical.

Sursa celor mai tinere celule stem

Recoltarea de celule stem este o procedură care se efectuează o singură dată, la nașterea copilului. Procedura durează între 30 de secunde și 3 minute, fără să implice durere sau riscuri.

Cordonul ombilical reprezintă sursa celor mai tinere celule stem mezenchimale. Odată prezervate sub forma criogenată, celulele stem mezenchimale din cordonul ombilical își păstrează toate calitățile inițiale… Fără a se maturiza și fără a fi afectate de factori de mediu, de boli sau de unele tratamente.

Recoltarea celulelor stem

Recoltarea de placentă se realizează după finalizarea recoltării de sânge ombilical, placentar și țesut de cordon ombilical. Atât recoltarea sângelui placentar cât și a țesutului de cordon ombilical este efectuată de medicul obstetrician.

În prealabil, este necesară pregătirea cordonului ombilical pentru recoltare, prin spălare cu ser fiziologic și pulverizarea unei substanțe dezinfectante. După puncționarea venei ombilicale, se recoltează sângele care a rămas la nivelul cordonului ombilical și la nivelul placentei.

În cazul unei sarcini gemelare, este important dacă sarcina este univitelină sau bivitelină. În primul caz, este necesară o singură trusă de prelevare. Pentru al doilea caz sunt necesare două truse de prelevare, recoltarea efectuându-se de la nivelul fiecărui cordon ombilical și respectiv, a fiecărei placente.

Conform standardelor în vigoare, intervalul scurs din momentul prelevării până la procesarea probei nu trebuie să depășească 96 de ore pentru sângele placentar și, respectiv, 72 de ore pentru țesutul de cordon ombilical, la temperaturi între 2 și 22 de grade Celsius. În cazul placentei, transportul trebuie să se realizeze în maximum 10 ore de la recoltare pentru menținerea parametrilor calitativi optimi.

Grefele de sânge recoltat și țesut de cordon ombilical sunt depuse în stocatoare de probe biologice cu rezervă de azot lichid. Aburii degajați din azot mențin, în container, temperatura de aproximativ—196°C. Cantitatea de azot din container și temperatura sunt controlate la intervale regulate de personal specializat și sunt monitorizate permanent de sistemul electronic de control care semnalează orice schimbare de temperatură. Grefa de sânge propriu-zisă este închisă ermetic și nu poate fi infectată.

Asociația Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem

În martie 2012, a fost lansată, la București, Asociația Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), care promovează la nivel național principiile morale, etice și științifice ale activității companiilor care se ocupă de stocarea celulelor stem.

Asociația a luat ființă la inițiativa a trei companii de celule stem — Biogenis, Cord Blood Center și Stem SURE — cu scopul de a facilita accesul cât mai multor viitori părinți din România la sănătatea copiilor lor, prin informarea corectă și continuă asupra proprietăților celulelor stem, dar și de a promova un serviciu de calitate europeană, precum și responsabilitatea morală a membrilor săi în fața viitoarelor mame și a familiei, a medicilor și a tuturor celor implicați în actul nașterii.

Ana Grama

Citiți și Cura cu argilă… știați că?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here