Cele trei mozaicuri de la Zeugma

0
579

În noiembrie 2014, în orașul antic grecesc Zeugma, situat astăzi în sudul Turciei, în provincia Gaziantep, au fost descoperite trei mozaicuri extrem de bine conservate ce datează din secolul al II-lea î. Hr.

Zeugma a fost considerat unul dintre cele mai importante centre ale Imperiului Roman de Răsărit. Orașul a fost fondat inițial ca o așezare greacă de Seleucus I Nicator, unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare, în 300 î.Hr și a avut o populație, care la apogeul dezvoltării sale a atins 80.000 de locuitori, conform publicației online Greek Reporter.

Până în anul 2000 așezarea antică a fost în proporție de 80% sub apă, după ce în anii ’90 a fost inundat cu apele unui lac artificial.

Primul mozaic, descoperit într-o încăpere mare pe care arheologii au numit-o „Casa Muzelor”, este o reprezentare a celor nouă muze ale mitologiei grecești, ocrotitoarele artelor.

mozaicÎn centru se află Calliope, considerată protectoarea poeziei epice, fiica lui Zeus și a Mnemosynei, înconjurată de surorile ei, celelalte opt muze: Clio–protectoarea istoriei, Erato-ocrotitoarea poeziei de dragoste, Euterpe-inspirația poeziei lirice, Melpomene-muza cântecului și a tragediei, Polyhymnia-ocrotitoarea retoricii și a dansului, geometriei și imnurilor religioase, Terpsichore– ocrotitoarea dansului și a muzicii de cor, Thalia- protectoarea festivităților și banchetelor și Urania- muza muzicii, a dansului și astronomiei.

Al doilea mozaic îi înfățișează pe Oceanus şi Tethys, părinții oceanidelor.

mozaic2Ce de-al treilea mozaic, de dimensiuni mai mici, pe care scrie ΘΑΛΕΙΑ, termen grecesc echivalent cu „a înflori” o reprezintă pe Thalia, una din fiicele lui Zeus.

mozaic3Săpăturile arheologice au început în anul 2007 și au fost efectuate de o echipă de 25 de studenți condusă de arheologul Kutalmıș Görkay de la Universitatea din Ankara în Turcia, într-un efort de a salva comorile antice din apele unui baraj inundat construit pe râul Eufrat. Potrivit profesorului Görkay, mozaicurile colorate au fost parte integrantă din case, cu milenii în urmă, fiind mai mult decât simple decorațiuni. Acestea erau atent potrivite cu funcția camerei în care erau plasate și reflectau gusturile și preocupările intelectuale ale proprietarului. „Mozaicurile erau un produs al imaginației patronului. Nu era doar o simplă alegere dintr-un catalog. Ei se gândeau la scene deosebite, care să producă o impresie puternică”, a declarat acesta pentru archaeology.org.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here